Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Rogoznica, 2. část

Ulička dalmatského městečka Rogoznica
Autor: Chill Mimi

Památky

Mezi hlavní pamětihodnosti městečka Rogoznica patří zejména ty nejstarší a stále dobře zachovalé památky, jako je např. kostel svatého Jana z Trogiru.

Byl postaven ve 14. století na mysu Ploče, podle místní pověsti na příkaz biskupa. Pravděpodobněji ale vznikl na ochranu osadníků v období středověku.

Můžete ho navštívit ještě dnes, ovšem žádné bohoslužby se v něm již nekonají.

Další pamětihodností je kaple Panny Marie na mysu Gradine.

Tento kostel je zahalen celou řadou záhadných legend, které vycházejí z toho, že to vůbec nejdůležitější umělecké dílo z tohoto kostela, obraz Panny Marie, odtud nějakým záhadným a dosud nevysvětleným způsobem zmizelo.

Farní kostel byl postaven v roce 1615, avšak v 19. století byl přestavěn, a tak se z jeho prapůvodního charakteru do dnešních časů moc nezachovalo.

Jen kousek nad městečkem lze navštívit ruiny pevnosti, jejíž výstavba byla zahájena v roce 1809, kdy tu vládli Francouzi. Kostel svatého Mikuláše stojí mimo městečko Rogoznica, na tzv. Rogoznickém poli, a byl postaven ve stylu středověké dalmatské architektury.

Jezero

I blízké sladkovodní Jezero Dračích očí (chorvatsky Zmajevo oko) se může pochlubit velmi zajímavou legendou. Nachází se na poloostrově Gradina nedaleko Rogoznice, má tvar dračího oka a na jeho březích můžete také strávit část vaší dovolené.

Podle legendy žili u jezera dva bratři. Pracovali spolu a dělili se o všechny vydělané peníze. Pak ale jeden z nich oslepl a nemohl tak dál kontrolovat svůj majetek. Vyžádal si proto od svého bratra slib, že jej tento nikdy nepodvede, a že s ním bude vždy zacházet spravedlivě.

Ale bratr porušil svou přísahu a tak se ten slepý obrátil o pomoc na draka v jezeře. Drak pak podle této pověsti zpustošil veškeré zboží a majetek zrádného bratra a zahubil i veškerý život na jeho polích a pozemcích.

Země tedy zpustla a slepý bratr zůstal úplně sám. Dodnes prý onen drak živoří v jezeře hlubokém 15 m, a pokud máte čisté svědomí, bude tam žít napořád.

Výlety

Blízké i daleké okolí Rogoznice nabízí návštěvníkům celou řadu zajímavých cílů. Takovým příkladem je určitě městečko Šibenik v blízkosti pobřeží Dalmácie. Jeho katedrála svatého Jakuba byla vyhlášena organizací UNESCO Světovým kulturním dědictvím.

V Primoštenu vás nepochybně zaujme malebné staré město, jež byste si určitě měli prohlédnout, i když se tam na cestovní ruch zaměřují teprve od 60. let minulého století.

Vynikající červené víno Babic a typická pohostinnost místních obyvatel získala tomuto městečku znamenitou pověst a Primošten se stal skutečnou turistickou atrakcí.

Trogir se může také pochlubit starým historickým jádrem, které je zapsáno na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Nakonec přichází na řadu ještě blízké město Split a národní park Krka. Rogoznica tedy rozhodně stojí za vidění a v tomto velmi zajímavém a různorodém cíli výletů se rozhodně nudit nebudete.

Místo

Jezero Dračích očí, Rogoznica 43° 31' 53.8788" N, 15° 57' 31.8528" E
Location