Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Rijeka, 2. část

Část města Rijeka
Autor: whl.travel

Vzhled města je ovlivněn přírodou, kulturními památkami, středomořským podnebím, blízkými i vzdálenými horami. Oblast kolem Rijeky je jedním z nejrozvinutějších turistických regionů v Chorvatsku. Tradice cestovního ruchu sahá ve městě až do poloviny 19. století. V tomto kraji pobývá během své dovolené více než polovina všech turistů ze zahraničí, kteří Chorvatsko navštíví.

Rijeka, kde stále stoupá i důležitost průmyslu, sice není typické turistické letovisko, ale cestovní ruch zde hraje velmi důležitou roli. Konají se tu četné veletrhy: Jarní veletrh (duben), námořní Nautica, výstava automobilů (květen), veletrh severního Jadranu (říjen) anebo vánoční trhy. Proto Rijeku navštěvuje i mnoho obchodníků. V dnešní době nabývá na důležitosti dokonce kongresová turistika.

Pevnost Trsat je navíc nejdůležitějším poutním místem v této části Chorvatska. 10. května se slaví svátek Matky Boží z Trsatu a svátek mořeplavců, 15. srpna Nanebevzetí Panny Marie a 8. září narození Panny Marie. Do města v těchto termínech přicházejí davy poutníků.

Rijeka téměř "srostla" s Opatijí, nejstarším a nejslavnějším centrem cestovního ruchu v Chorvatsku. Hostům je k dispozici dobré ubytování, obchody, zábava, divadelní představení a nejrůznější kulturní akce. Jmenujme například mezinárodní výstavu mladých malířů, sochařů a alternativního umění (1. července – 30. září), Rijecké léto – hudební a divadelní produkce v historické části Trsatu a v chrámu sv. Víta (červen, červenec), Melodie Istrie a Kvarneru (konec června), ZajCevi dani (listopad) anebo Rijecký karneval – největší karnevalový průvod v Chorvatsku.

Staré město nabízí turistům nádherné výhledy. Městská věž, kostel sv. Víta a také dóm pevnosti Trsat jsou památky, které určitě při návštěvě města musíte vidět. Historická římská brána Stara Vrata/Rimsky luk je také známá jako římský oblouk, je nejstarší stavební památkou v Rijece a datuje se do pozdní antiky.
Místní promenáda je ideální pro procházky, uvidíte nejen krásný přístav, ale také nádherné fasády některých domů.

Poutní kostel Madonny z Terstu ze 7. století se nachází ve výšce 135 metrů nad mořem. Madonna z Terstu je patronem cestovatelů a námořníků, kteří sem pro ni přinášejí své dary, a ona je tím chrání před nemocemi a problémy. Zejména gotická socha Gospa Slunjska Panny Marie ze Slunje a obraz od barokního malíře C. Tasce stojí za vidění. U vchodu do kostela stojí pomník na počest papeže Jana Pavla II., který navštívil tuto svatyni a požehnal jí.

Místo

Rijeka 45° 19' 43.3236" N, 14° 26' 14.8164" E
Location