Jste zde

Domů » Historie

Rijeka, 1. část

Rijeka - pevnost Trsat
Autor: whl.travel

Přístavní město Rijeka na severním pobřeží Kvarnerského zálivu je s přibližně 145 tisíci obyvateli třetí největší město v Chorvatsku, po městech Záhřeb a Split. Název města pochází od hradu a kostela na řece Rječina, v dnešní městské části Trsat. Díky výbornému dopravnímu spojení do vnitrozemí, modernímu přístavnímu zařízení a silné námořní tradici je významným evropským přístavem.

Rozvoj města se zrychlil se stavbou silnice do Karlovacu a s výstavbou železniční tratě do Vídně a Budapešti v 19. století. Město se začalo intenzivně rozvíjet v 19. století, kdy byla postavena Luisina silnice (roku 1810 do Karlovacu), přístav a hlavně železnice do Lublaně a Záhřebu (1873), Budapešti a Vídně. Mezi válkami, kdy bylo město odděleno od vnitrozemí, ztratil však přístav na významu. Jeho východní část, přístav Susak však v této době zažil rozkvět.

Po roce 1945 se Rijeka opět vypracovala v největší obchodní a námořní centrum (sídlo několika rejdařství) s rozvinutým průmyslem (loďařství, ropná rafinérie, závody na výrobu dieselových motorů, lodních zdvihadel, lodního vybavení, papírny atd.).
Dnes je také kulturním a uměleckým centrem s velkým množstvím kulturních a vzdělávacích institucí.

V jejím okolí naopak hrají prim cestovní ruch, rybolov, zemědělství a lesnictví. Město je rovněž důležitý dopravní uzel. Střetávají se v ní cesty, které vedou ze střední Evropy k Jaderskému moři. Kromě toho je to důležitá dopravní křižovatka pro styk s vnitrozemím přes masiv Gorski Kotar, v němž je Dinárské pohoří jen 40 – 50 metrů široké. Silnice vedou z Rijeky na sever k hranici se Slovinskem, do Istrie i k pobřežím na jihu země. Město je také důležitý železniční uzel. Poblíž městečka Omišalj na ostrově Krk se nachází letiště Rijeka.

Panorama Rijeky je ovlivněno geografickou polohou města. Ať už přijedete autem nebo vlakem, jako první vždycky spatříte moře. Na příjezdové cestě se před vámi otevřou krásné výhledy na západ i na východ. Pokud přijedete lodí, naskytne se vám samozřejmě ten nejkrásnější pohled.

Místo

Rijeka 45° 20' 12.1668" N, 14° 23' 20.274" E
Zařazení: 

Komentáře

Pěkně napsaný článek. Rijeka je pěkné město, a stojí za to, jet se tam podívat.
Location