Jste zde

Domů » Pláže

Privlaka

Chorvatské městečko Privlaka

Při dovolené v Zadaru se určitě vyplatí navštívit letovisko Privlaka, vzdálené asi 20 km směrem na sever. Leží na jižním břehu zátoky Zaton, jihovýchodně od ostrova Vir a je vzdálen asi 6 km severozápadně od města Nin. V Privlace žije kolem 3 tisíc obyvatel a patří mezi oblíbená místa pro klidnou dovolenou a také pro rybáře.

Místo bylo osídleno již starými Římany. Dodnes se zde zachovaly mohyly, hrobky a jiné pozůstatky z této doby. Ve středověku zde bylo vybudováno rozlehlé sídlo, které v roce 1570 zničili při svých nájezdech Turkové. Na jednom z pahorků se zachovala pouze kaple sv. Víta, která byla postaven na místě ilyrské mohyly a pozůstatky opevnění z raně chorvatského období. V okolí najdete pozůstatky zdí (malé kostelíky) z dob raného Chorvatského státu.

Se svými 2 540 slunečnými hodinami za rok je letovisko pro mnohé návštěvníky, především rodiny s dětmi, velmi atraktivní. Většina turistů pochází hlavně z Německa, Rakouska a Itálie. Oblíbená je zejména krásná a velká písčitá pláž, která láká hosty také svými plážovými bary.

V mělké vodě se nacházející bahno je považováno za dobrý lék na chronická onemocnění, jako jsou revmatismus, artritida nebo astma.
Kromě mnoha menších, často soukromých apartmánů, je v blízkosti pláže velký 4-hvězdičkový hotel Laguna, který byl otevřen v roce 2006.

Doporučujeme také návštěvu malebného přístavu v centru města, kde můžete ještě vidět tradiční rybolov místních rybářů, který se předává z generace na generaci. Procházka po promenádě vam nabídne k večeru nezapomenutelný západ slunce.

Místo

Privlaka a přístav 44° 15' 25.0164" N, 15° 7' 16.4748" E
Location