Jste zde

Domů » Příroda

Přírodní park Žumberak, 2. část

Stari Grad - nedaleká zřícenina hradu

V pohoří Žumberak se nachází mnoho malých vesnic, které turisté pro jejich dochovanou atmosféru rádi navštěvují (celá oblast je tzv. etnokrajina). Mezi obcemi Sošice, Ostrč, Tomaševci, Kalje, Stojdrage a dalšími malými obcemi na chorvatské a slovinské straně i mezi většími městy (Samobor, Bregana, Jastrebarsko, Ozalj) existuje velmi dobré dopravní spojení.

Zříceniny starých hradů a zámků nedaleko Stariho Gradu a obvodové zdivo u Tomaševci dokládají, že oblast byla osídlena už před mnoha lety, i když jen na několika málo místech. Římskokatolické a řeckokatolické sakrální památky (především kostely) navštěvují turisté velmi rádi pro jejich krásu a výjimečnou atmosféru.
K nejvýznamnějším sportovně rekreačním aktivitám v této oblasti patří horská turistika, procházky, lov a rybaření. K místní gastronomii patří speciality z divočiny a ryb i vína z oblasti Plešivica.

Do jámy u Sošice hodili partyzáni v roce 1943 těla 250 zavražděných chorvatských vojáků. V roce 1945 k nim přibyli další vojáci a civilisté – oběti komunistického režimu. Jáma byla objevena až v roce 1990 a od té doby se tu každý rok 15. května koná zádušní mše za oběti. U pohřebiště stojí prostý pomník s nápisem: "Odpusť jim Bože, neboť věděli, co činí".

Obec Kalje je vzdálena 10 km severozápadně od Kostanjevece. Ve farním kostele sv. Michala se dochoval chór s obloukem z období gotiky (vliv cisterciánů ze sousedního slovinského městečka Kostanjeviča). Kostel byl v období baroka (roku 1672) rozšířen a v roce 1821 se dočkal klasicistní přestavby, o čemž svědčí lizény na přední fasádě a zvonici.

Městečko Oštrc leží 15 km severozápadně od Krašiće, skládá se z částí Gornji Oštrc und Donji Oštrc. Farní kostel sv. Máří Magdalény si uchoval středověkou podobu, chór s gotickými malbami a valenou klenbu. Po roce 1827 byl rozšířen. Faru (kdysi panské sídlo) nechal v roce 1752 postavit biskup z Colnicu.

Kaple Nanebevzetí Panny Marie byla postavena v roce 1828. Jednolodní stavba se vyznačuje vysokým triumfálním obloukem, který byl typický pro sakrální stavby 19. století.
Klášter sester baziliánek byl postaven v roce 1939. Dnes je v něm umístěna cenná etnografická sbírka o oblasti Žumberaku.

Obec Sošice se nachází 19 km severozápadně od Krašiće. Místní řecko-katolický kostel sv. Petra a Pavla pochází z roku 1756. Jednolodní stavba pravoúhlého půdorysu se vyznačuje chórem nepravidelného tvaru, k jeho přední straně přiléhá zvonice. Interiér spojuje prvky pozdního baroka a klasicismu. V kostele najdete také ikonostas.

Ve středu národního parku se nachází stejnojmenná obec, nad kterou stojí zřícenina hradu Žumberak (ve starých pramenech Sichelburgh). Když oblast po roce 1530 osídlili Uskokové, sídlil na tomto hradě jejich kapitán. V roce 1793 bohužel hrad vyhořel.
Jednolodní farní kostel sv. Mikuláše (postaven kolem roku 1645) má gotický portál a nad jeho chórem se zdvíhá křížová žebrová klenba.

Sveta Gera (Sveti Ilija) je nejvyšší horou pohoří, měří 1178 metrů. Na jejím vrcholku stojí poutní kostel sv. Eliáše z 15. století. Každý rok se v něm první neděli po svátku sv. Eliáše (20. července) koná pouť. Od roku 1994 jde navíc poslední neděli v lednu procesí k tomuto kostelu.
Na slovinské straně stojí kaple stejného jména.

Místo

Tomaševci 45° 45' 45.9468" N, 15° 25' 53.8536" E
Location