Jste zde

Domů » Pláže

Primošten

Chorvatský přístav Primošten

Městečko a přístav Primošten leží na malém výběžku pevniny, mezi poloostrovy Raduča a Primošten. Je vzdálen asi 30 km jihovýchodním směrem od Šibeniku a žije v něm přibližně 1800 obyvatel.
Je jedním z nejznámějších turistických cílů v Dalmácii (cestovní ruch tu funguje již od 60. let mimulého století) a současně jedno z nejmalebnějších pobřežních měst na pobřeží Jadranu. Historické jádro protíná řada úzkých uliček.

Na poloostrově severně od staré části Raduča najdete pár hotelů, jižně od centra stojí hotel Marina Lucica a ještě o kousek dále najdete jachtařský přístav Kremik. Kromě krásných pláží ve městě se můžete vypravit i na nudistickou pláž na ostrově Smokvica.

Nabídka sportovního vyžití je velmi široká, od tenisu a bowlingu přes plážový volejbal až po plachtění a potápění. Najíst a napít se můžete přibližně v 50 restauracích a jiných zařízeních, typickou místní specialitou je humr po primoštensku. Místní diskotéka Aurora je největší v celé Dalmácii.

V okolních vesnicích a osadách na vás také čeká příjemné ubytování a chutná domácí strava: uzená šunka, sýry nakládané v oleji, jehněčí, pokrmy z biozeleniny (luštěniny, olivový olej) i tradiční krajové speciality. Kromě toho byste měli ochutnat známé červené víno Babic, které se vyrábí ze staré dalmatské odrůdy. Na kamenitých svazích se rozprostírají vinohrady, jejichž sláva překračuje hranice Chorvatska.

Vydat se můžete na mnoho výletů, např. na vinné stezky nebo ostrovy Krapanj (Muzeum mořských hub) a Zlarin (korálová cesta). V létě se ve městě konají různé kulturní a zábavní akce, například lidová slavnost Festa i uzance první týden v srpnu. Slaví se také svátek Loretánské Madony (9. a 10. května) a přístavní Madony (27. července), kdy kolem města na moři i na souši prochází velké procesí.