Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Premantura

Premantura a chorvatské pobřeží
Autor: CraigLoftus

Obec Premantura na samém jihu poloostrova Istrie je vzdálena 12 km jihovýchodně od města Pula. Žije v ní jen několik set stálých obyvatel. Rozkládá se na návrší v centru poloostrova Kamenjak, který na jihozápadě ukončuje Medulinskou zátoku.

Některé zátoky (Lokva, Debeljak a především Portic) slouží člunům a malým lodím jako útočiště před jihozápadním větrem. Západní pobřeží poloostrova Kamenjak je poměrně strmé, kromě zátoky Polja na něm neexistuje žádný jiný chráněný přístav. V kamenitých mělčinách východně od Premantury se nejlépe v celém Jadranu loví krabi. Chytají se hlavně brzy na jaře pomocí vidlicového nástroje grampo.

Poloostrov Kamenjak je obklopen 30 km dlouhým pobřežím s četnými zátokami, malými plážemi a ostrůvky. Nedaleko mysu Kamenjak stojí 34 m vysoký maják Porer, který byl postaven v roce 1846. Obec je také známá bohatou nabídkou ryb a darů moře. Na jejich počest se pořádají různé slavnosti, například Račí slavnost (Fešta od rakih) nebo Svátek krabů (1. květen).

Najdete zde také pestrou nabídku ubytování - útulné pokoje i prázdninové byty. Pozdě na jaře a brzy na podzim fouká v této oblasti silný vítr, a proto jsou v této době ideální podmínky pro surfování.

Premantura se zátokou, Istrie
Autor: P1Into
Istrijská Premantura s majákem
Autor: MPrinke