Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Poreč

Chorvatské letovisko Poreč u moře
Autor: Korom

Poreč můžeme bez nadsázky označit za klenot mezi chorvatskými pobřežními městy. Vedle měst Rovinj a Pula patří k největším městům na západním pobřeží poloostrova Istrie v Chorvatsku a žije zde asi 18 tisíc obyvatel. Během letních měsíců jejich počet vystoupá až na 70 000. Město lemované Porečskou riviérou vděčí za své kouzlo jak poloze na poloostrově obklopeném křišťálově čistým Jadranem, tak přehledně vybudovanému starému centru.

Pozůstatky starých hradeb, pozdně antické a středověké stavební památky vytvářejí s tamní atmosférou dokonalý celek. Pravděpodobně nejvýznamnější stavbou je biskupská budova s Eufraziovo bazilikou, která byla zařazena na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Město je také sídlem katolické diecéze Poreč-Pula.
Náměstí Trg Marafor, v římském období zvané Forum Romanum, je malé místo s pozůstatky římských chrámů. Zůstala zde zachována původní římská dlažba, která je ještě vidět na některých místech. Budovou v románském stylu je Románský dům ze 13. století, jehož znakem je vystouplý dřevěný balkón.
Paláce Polezini a Sinčič jsou dva pozdně gotické zámečky, v tom druhém se nachází muzeum s prehistorickou a antickou sbírkou.
Kromě stavebních památek proslula Poreč také zemědělskými produkty: výtečným olivovým olejem, výborným vínem, kořeněnou šunkou a aromatickým sýrem.

Chorvatské letovisko Poreč na Istrii
Autor: Korom