Jste zde

Domů » Pláže

Poloostrov Pelješac

Chorvatský poloostrov Pelješac

Pelješac je poloostrov na dalmatském pobřeží Jaderského moře na jihu Chorvatska, téměř celý leží před chorvatskou pevninou, se kterou je spojen obcí Ston. Pelješacký kanál na západě odděluje poloostrov od ostrova Korčula.

Na druhém největším poloostrově Chorvatska žije asi 8 tisíc obyvatel a jeho rozloha činí cca 350 km² (délka 70 km, šířka až 8 km). K důležitým městům patří Ston, Orebič a Trpanj. Poslední dva jsou rovněž přístavy.

Pro Pelješac je typická skalnatá krajina, nejvyšší hora Sveti Ilja měří 961 metrů. Z jejího vrcholu se vám otevře nádherný výhled do okolí. Hory jsou pokryty divokými macchiemi, v údolí rostou olivy, víno, citrusy, cypřiše anebo pinie. Na poloostrově žijí poslední evropští šakali, v noci občas můžete slyšet, jak vyjí.

Poloostrov je poměrně klidný. Turisté se mu buď úplně vyhnou, nebo přes něj jedou na ostrov Korčula. Ti co míří přímo sem, většinou tráví dovolenou ve městě Ston anebo na Pelješacké riviéře. Hlavně v živém letovisku Orebič, odkud jezdí trajekty na Korčulu. Z Trpanje, druhého největšího města na severu poloostrova, jezdí pravidelně trajekty do přístavu Ploče.

Nejkrásnější pláží je hojně turisty navštěvovaná písečná pláž v Orebiči. Menší písečné a oblázkové zátoky najdete i jinde, hlavně na jižním pobřeží. Pelješac se proslavil také dobrým vínem: červeným vínem Dingač, suchým Postup, bílým a červeným Kastelet. Kromě vinařství a turismu se místní obyvatelé živí také rybolovem a chovem mušlí.

Chorvatský poloostrov Pelješac
Chorvatský poloostrov Pelješac s vinicí
Chorvatský poloostrov Pelješac s olivovníkem

Komentáře

Letos jsme trávili dovolenou na Korčule a právě při cestě tam jsme měli zastávku na Pelješaci. Viděli jsme tam ty vinice a jsou úžasné, stejně jako tady na obrázku.