Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Pakoštane

Chorvatské městečko Pakoštane

Pakoštane je malebná vesnička s dlouhou pláží a piniovými lesy, žijí zde téměř 4 tisíce obyvatel.

Nachází se 35 km jižně od města Zadar a 8 km jižně od města Biograd na Moru u Jaderského moře. Je to místo obklopené slanou i sladkou vodou, leží totiž mezi mořem a Vranským jezerem.

Místní přístav leží na úžině oddělující moře od Vranského jezera a je chráněn malými ostrůvky Babuljaš, Veli Školj a Sveta Justina, ale je vystaven jižním větrům. Na ostrově Sveta Justina stojí kostel, ostrov Veli Školj má kříž a Babuljaš má zase krásný lesík.

Již dlouho je oblíbeným centrem cestovního ruchu. Ten se v přístavu začal rozvíjet v 60. letech, kdy se začalo se stavbou rekreačních objektů k ubytování turistů. Příroda se pak již postarala o jedinečnou atmosféru: staré piniové háje, krásné zátoky s čistými plážemi a ostrovy před obcí.

Letovisko disponuje celou řadou skvělých gastronomických zařízení, jako jsou restaurace nebo vinné sklípky. Nabízí zábavu na diskotékách i možnosti sportovního vyžití (plážový volejbal, tenis, stolní tenis).

K nabídce pro turisty patří rovněž chutná domácí strava, neboť se většina obyvatelstva věnuje zemědělství. Jejich produkty se pak nabízejí v místních vynikajících restauracích

Na několika místech narazíte na stopy po antickém osídlení: na pobřeží pod hřbitovem uvidíte zříceninu římské vily, v moři zase objevíte pozůstatky mola z dob římské nadvlády. Z města Vrana vedl do Zadaru v dobách starého Říma akvadukt a jedna jeho odbočka směřovala právě k Pakoštane.

3 km od letoviska leží Drage – malá vesnička s úžasným pobřežím, azurově modrou vodou a nádhernými oblázkovými plážemi, která je opravdovou oázou klidu a ticha.

V obci se každoročně pořádají tradiční slavnosti a společenské události, jako například jarní karneval, oslava znovuzrození Krista (40 dní po Velikonocích), obecní slavnost (30. červenec) nebo letní hry (první týden v srpnu).

Nedaleko se nachází oblíbený výletní cíl – přírodní park Vransko jezero. Tady můžete chodit nejen pěšky, ale i jezdit na kole. Je zde přes 50 km značených cyklostezek. Pozorovat můžete téměř vyhynulé druhy ptáků a jejich hnízda. Jezero nabízí také mnoho sportovních atrakcí.

Místo

Pakoštane 43° 54' 35.5968" N, 15° 30' 29.4336" E

Komentáře

Zažil jsem tady před dvěma lety báječnou dovolenou. Nejen koupání a odpočinek na pláži, ale rybářské zážitky v Pakoštane jsou pro mě nezapomenutelné. Hlavně rybaření na Vranském jezeře
Location