Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Ostrov Pag, 3. část

Chorvatské město Pag
Autor: sebbasman

Je znám především díky jedinečnému a překrásnému reliéfu Matky Boží nad portálem. Není také vůbec obtížné rozpoznat, že právě vstupní strana tohoto kostela je velmi často předmětem zobrazení na nejrůznějších pohlednicích a fotografiích z města Pag.

Architektonickou a řemeslnickou lahůdkou na domech jsou pozdně gotické růžice oken, která jsou tu orámována ozdobnými doplňky vždy dvou postav. Velké tržiště protínají dvě hlavní ulice města a jde opravdu o mistrovské dílo, které tu po sobě zanechal znamenitý stavitel Juraj Dalmatinac.

Určitě stojí za vidění i rektorský palác na tržnici, jehož portál je se vší pravděpodobností také prací zmíněného stavitele. Kostel Svata Margarita se sousedním benediktinským klášterem a muzeem rovněž stojí za vaši pozornost.

Zcela odlišné atrakce se nacházejí v blízkosti městečka Novalja. Zde se tyčí pohřební mohyly, jejichž původ se datuje až někam do doby železné. Staré město Novalje je ideálním místem pro zajímavé procházky a přitahuje zájem návštěvníků svými výstavami o místní historii v Městském muzeu.

Vesnička Lun je známá svými "biblicky" starými olivovníky, které tady rostou doslova jen na holé skále.

Sportovní příležitosti

Ostrov Pag je nejen ideální letní destinací pro pěší turistiku a cykloturistiku, ale je podobně jako i mnoho jiných ostrovů podél dalmatského pobřeží rájem pro lodní plavby a výlety na člunech po moři. Vyznavači jachtingu bývají uneseni mnoha pobřežními ostrůvky této oblasti a přímo vynikajícími povětrnostními podmínkami.

Ale před turisty se tu otevírají ještě jiné a neméně zajímavé příležitosti, jak neotřelým způsobem trávit svou dovolenou. Nehostinné a krasové vnitrozemí ostrova Pag nabízí velké množství skvělých příležitostí k prozkoumávání bizarní skalní a pastevní krajiny. Rozhodně se vám tedy vyplatí pořídit si mapu k provozování pěší turistiky i cykloturistiky, abyste se vůbec dokázali zorientovat v rozsáhlé síti 150 km tamních cyklistických a pěších turistických tras.

Zvláštní zážitek představují na ostrově Pag výlety na kole po trasách, které se tam označují jako solné, vinné či do lomů na kámen. Samozřejmě, že stejné trasy se dají klidně absolvovat i pěšky, čemuž dají určitě přednost milovníci přírody. Ti se tady přece nebudou kodrcat na poněkud hrbolatých cestách na kole.

Chorvatská vesnice Lun s olivovníky

Místo

Vesnička Lun, ostrov Pag 44° 41' 9.5172" N, 14° 45' 1.7316" E
Location