Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Ostrov Pag, 1. část

Ostrov Pag a Stara Novalja

Chorvatský ostrov Pag se nachází na pobřeží Jaderského moře, severně od města Zadar v severní Dalmácii. Je dlouhý necelých 60 km, široký 2 až 10km, a se svojí rozlohou 284,18 km2 je pátým největším ostrovem v Jaderském moři. Žije zde kolem 8 tisíc obyvatel a největšími městy na ostrově jsou stejnojmenné hlavní město ostrova Pag a Novalja, která jsou zároveň turistickými centry.

Při bližším pohledu zjistíte, že se skalnatý, vyprahlý a v sépiových tónech barvy vyhlížející ostrov Pag ve skutečnosti skládá ze tří ostrovů, které jsou vzájemně propojeny úzkými poklesy terénu. Z nekonečných kamenných pouští a z jen velmi řídké vegetace se vás zmocní pocit, jako byste se ocitli někde v měsíční krajině.

Je to tu zkrátka dokonale fascinující a zároveň neskutečné. Zejména v bouřlivém počasí se zdejší moře zbarvené do ocelové modři představuje ve své nejpůsobivější a nejdramatičtější podobě.

Ostrov Pag je ideálním místem výletů a představuje místo, kde vládne a neustále vane drsný vítr bóra v překrásné přírodě. Nízké kamenné zídky rozdělují ostrov do geometrických vzorů, mezi nimiž rostou ty nejrůznější typy křovin, bylin a keřů, představující současně i znamenitá místa k pastvě ovcí. Ty zde spasou téměř všechno.

Přitom to ale na ostrově Pag nevypadalo vždycky tak holé a řídké. S odlesňováním ostrova začali v dávné minulosti již Benátčané, kteří nemilosrdně těžili dříví pro účely stavby svých lodí, a z toho se vlastně tento ostrov již nikdy více nevzpamatoval. Z pevniny se sem totiž na podzim ženou divoké větry, které brání růstu mladých stromů a déšť řádí ve vápencovém podloží takovým způsobem, že eroze nadále a nerušeně pokračuje ve své devastující činnosti.

Nicméně se ale i na ostrově Pag dají najít i velmi plodné oblasti. V Pagské zátoce se u měst Novalja a Pag pěstují v zahradách a na polích různé druhy zeleniny, hroznů a ovoce. Z mléka ovcí, které se pasou všude na tamních travinách a křovinách, se vyrábí lahodný druh domácího sýra - Paški sir. Tento ovčí sýr se máčí v olivovém oleji a patří rozhodně k nejznamenitějším pochoutkám chorvatské kuchyně.

Město Pag vytváří opravdu zajímavé pravoúhlé formace. Je protkáno úzkými uličkami s malými kamennými domky. Život se ve městě Pag odehrává především (s výjimkou zimních měsíců), u silnice, kde obyvatelé města vyrábějí své proslavené "Pagské krajky" nebo provádějí menší opravárenské práce. Překrásná tržnice s nádherným bílým mramorem je skutečným srdcem města, jehož klid a poklidná atmosféra sem láká návštěvníky z celého světa, aby ihned podlehli jeho kouzlu.

Místo

Město Pag, ostrov Pag 44° 26' 37.4172" N, 15° 3' 18.1548" E
Location