Jste zde

Domů » Pláže

Ostrov Mljet

Pobřeží dalmatského ostrova Mljet
Autor: Rainbowbreeze

Ostrov Mljet je součástí Jihodalmatských ostrovů. Nachází se jižně od poloostrova Pelješac, od něhož je oddělen Mljetským průlivem, a 30 km severovýchodně od města Dubrovník. Rozloha ostrova je cca 100 km² a žije na něm více než 1 tisíc obyvatel.

Je to jeden z nejhustěji zalesněných ostrovů ve Středozemním moři. Západní část ostrova tvoří národní park, který zahrnuje i okolní mořské oblasti. Hlavním městem je osada Babino Polje v centru ostrova.

Reliéf ostrova se vyznačuje vápencovými pohořími s mnoha krasovými údolími a poli (polje). Největší Babino polje se rozkládá jižně od nejvyššího vrcholu (Veli grad, 514 m). Na samém severozápadě se nachází proláklina s jezery Veliko jezero a Malo jezero, které spojuje 30 m dlouhý kanál.

Veliko jezero spojuje s mořem 30 m dlouhý, mělký Solinský kanál. Proud vody v kanálech je velmi silný, v důsledku přílivu a odlivu mění každých 6 hodin směr. Ve středověku byla změna směru mořských proudů využívána k pohonu vodních mlýnů.

V nitru ostrova najdete mnoho dalších krasových jezer. Místní obyvatelé je nazývají blatina nebo slatina. Důležité obce (Babino Polje, Prozura, Maranovici, Korita, Blato, Ropa, Govedari) se nacházejí také v nitru, jako přístavy slouží blízké zátoky na severním pobřeží.

V dobách starého Říma byl ostrov zmíněn pod jménem Melite. Z této doby také pocházejí archeologické nálezy na ostrově (Pomena, Zare, Pinjevica). Na pahorku Mali Gradac stojí pozůstatky ilyrského opevněného tábora.

Z přelomu starověku a raného středověku pochází zřícenina paláce a raně křesťanská bazilika v Polace. V 6. století byl ostrov přičleněn k Východořímské říši, později připadl kmenu Neretvanů a po nich knížectví Zahumlje. Z tohoto období pocházejí raně románské kostely v obci Babino polje.

V roce 1151 získali celý ostrov benediktini, kteří si na ostrůvku uprostřed Veliko jezera postavili klášter a kostel. Na ostrově bylo postaveno i několik kostelů v gotickém stylu. Zřícenina kostela Panny Marie pochází z přelomu gotiky a renesance.

Světskou architekturu zastupuje několik charakteristických budov, jako je třeba renesanční zámek místních knížat v Babino Polje nebo barokní domy ze 17. a 18. století v místě Korita.

Na Mljetu najdete velmi mnoho malých pláží a také několik písečných pláží, které se nacházejí v jihovýchodní části ostrova, v místech Saplunara a Blace.

Pláž v Saplunara je skutečně malá, ale přesto nebývá přeplněná. Moře je tady, stejně jako všude v Dalmácii, velice průzračné. Pláž se do moře svažuje velmi pozvolna, a to celkem dlouho.

Druhá písečná pláž na ostrově se nachází nedaleko v Blace. Ta je podstatně větší, díky své poloze velmi hezká. Bohužel její větší část leží velmi brzy ve stínu, takže je v pozdním odpoledni skoro prázdná.

Zejména severozápadní a severovýchodní část ostrova má krásné a dobře udržované pláže. Nicméně je v jejich okolí mnoho obcí nebo přístav, takže si všude nemůžete bez problémů a v klidu zaplavat.

Ostrov Mljet - ostrovní klášter a kostel na Velikém jezeře
Autor: Poo-tee-weet?

Místo

Pláž Saplunara 42° 41' 59.1684" N, 17° 44' 26.4984" E

Komentáře

Asi před dvěma lety jsem poznával krásy ostrova Mljet. Ostrov je to hezký, doporučuji navštívit nebo i strávit dovolenou.
Location