Jste zde

Domů » Pláže

Ostrov Lošinj, 3. část

Skalnaté pobřeží u města Mali Lošinj, ostrov Lošinj
Autor: Cea.

Pro potápění panují skvělé podmínky především u městečka Mali Lošinj.

Lákají je sem hlavně ponory k vraku lodi, která se tu potopila roku 1917.

Mnoho potápěčů sem míří i z důvodů potápění do velké jeskyně.

Není příliš hluboká, a proto může být také důkladně prozkoumána i potápěčskými začátečníky.

Velmi pěkné ponory nabízí útes Margarita před ostrůvkem Susak. S velkou dávkou štěstí se tam podaří některým návštěvníkům na vlastní oči uvidět i některého z asi 150 chráněných delfínů, kteří obývají moře poblíž ostrovů Lošinj a Cres.

Kdo chce strávit svou dovolenou nejen ve vodě, může si tu půjčit kolo a prozkoumat překrásný ostrov i po souši. Turisté budou doslova unešeni romantickými stezkami v "divočině".

Pláže

Velmi pěkné koupání je na poloostrově Kuril, který je hustě porostlý aromatickými keřovými porosty. Kolem prázdninového letoviska Artatore objevíte mnoho malých zátok se skalnatými a oblázkovými plážemi.

Borovicové lesní porosty skýtají příjemný stín a mělká zátoka je obzvláště vhodná pro děti, které se tady mohou bezpečně cachtat.

Mali Lošijn není daleko od poloostrova Čikat, který se může pochlubit opravdu stoletou tradicí jako středisko koupání na tomto ostrově. I tady zajišťují borové porosty stín a ochranu před horkým sluncem.

Jednotlivá stanoviště na koupání jsou pokryta malými oblázky a místy tu narazíte i na vysloveně skalnaté pláže. Jsou většinou snadno dostupné z městečka po chodníku.

Ostrovní městečko Veli Lošinj má pláž pokrytou jemnými oblázky, která leží jihovýchodně od zátoky Rovenska. Nábřežní promenáda je tu lemovaná porosty agáve a dělá z koupání v těchto místech příjemný letní zážitek.

Skalnaté pobřeží je vyhrazeno hlavně milovníkům plavání a koupání. Panuje tam osvěžující stín okolních borovic a za jasného dne můžete dokonce dohlédnout až k sousedním ostrovům Rab a Pag, a také na hory podél pobřeží.

Po pláži se dá dojít pěšky až k silnici vedoucí podél pobřeží a pak dál k zálivu Krška. Tam je také přístaviště lodí. Odtud je to pak již jen kousek do oblázkové zátoky Javorna, kde jsou kromě kotviště člunů k vidění i starověké ruiny a je odtud snadný přístup k moři.

Výlety

Krásné cíle výletů jsou zajímavé ostrůvky Ilovik, Susak a Unije. Ilovik je velmi populární u jachtařů, kteří tam najdou hlavně navečer doslova ideální větrné podmínky k provozování své záliby.

Susak je jediný ostrov v Jaderském moři, který má opravdové písečné duny, dokonce má díky tomu přezdívku "Písečný ostrov". Ostrůvek Unije má vynikající místa ke koupání a je tu i malé, ale velmi zajímavé národopisné muzeum.

Přístav ve městě Veli Lošinj, ostrov Lošinj
Autor: andjohan

Místo

Ostrov Susak 44° 30' 38.358" N, 14° 18' 29.664" E
Location