Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Ostrov Krk

Chorvatský ostrov Krk a letovisko Baška
Autor: helmsjan

Ostrov Krk je nejen největším ostrovem v Jaderském moři, ale z dopravního hlediska je i nejlépe přístupným ostrovem z pevniny Chorvatska. Od roku 1980 totiž vede z ostrova na pevninu 60 metrů dlouhý most.

Ostrov je od té doby mnohem snáze přístupný, a to aniž by ztratil své kouzlo. Pokud most přejdete, spatříte nejdříve kamenitou a suchou část ostrova. Kromě té však na ostrově spatříte rovněž zelené oblasti s bohatou vegetací.

Hlavně na severovýchodě a východě narazíte na obtížně přístupné pobřeží a kamenitou pustinu. Vydáte-li se směrem na západ, zeleně přibude. Na jihozápadě roste krásný les.

Půda mezi Omišaljským zálivem a letoviskem Baška je díky několika potokům velice úrodná, a proto se na ní dobře daří vinohradům, olivovým hájům, obilným polím, ovocným sadům a zeleninovým zahradám.

Když přejdete most, dostanete se nejdříve do místa Omišalj. Kromě hlavního města Krk se jedná o nejstarší a nejkulturnější město na ostrově. Omišalj trůní na 82 metrů vysokém kopci, díky čemuž působí klidné a útulné městečko o něco "bojovněji".

Za prohlídku stojí románská bazilika z roku 1213, která stojí v historické části obce. Úlomky reliéfu s nápisy v hlaholici svědčí o starochorvatské historii kostela.

Za návštěvu stojí rovněž kaple sv. Antonína. Z místa, kde stojí, navíc krásně uvidíte celý záliv, což je působivé především v noci, kdy město Rijeka na pevnině září mořem světýlek.

Hlavní ostrovní město Krk naopak leží ukryté v zálivu, kde se schovává za mohutnými bastiony a věžemi. Krásné historické jádro města s velkým náměstím, mnoha stánky, kavárnami a restauracemi zve k procházkám. V mohutné pevnosti a mariánské katedrále na vás dýchne středověká atmosféra.

Historičtí Římané zanechali své stopy nejen ve městě. Na mořském dně leží několik ztroskotaných lodí s amforami a antickými předměty.

V letoviscích Njivice a Malinska panuje zvláště v letní sezóně čilý ruch. Punat s velkým jachtařským přístavem a marínou mají v oblibě hlavně milovníci plachtění a majitelé člunů. V klidné Punatské zátoce se pravidelně konají mezinárodní závody ve wakeboardingu.

Pěší túra na 568 metrů vysokou horu Obzova je dobrou příležitostí jak uniknout hluku a podívat se shora na říši ostrovů.

Ostrov Krk a jedno z městeček na pobřeží
Autor: helmsjan

Místo

Město Krk 45° 1' 33.0636" N, 14° 34' 35.1876" E

Komentáře

Před pár dny jsme se vrátili z dovolené na ostrově Krk. Počasí tam bylo super, voda taky. na koupání se dají najít i klidná místa. Jako místo pro dovču doporučuji
Location