Jste zde

Domů » Pláže

Ostrov Korčula

Chorvatsko ostrov Korčula

Ostrov Korčula je jedním z nejoblíbenějších ostrovů v Chorvatsku, nachází se vedle pobřeží jižní Dalmácie a žije na něm asi 17 tisíc obyvatel. Díky bujné středomořské vegetaci získal také přezdívku "Zelený ostrov". Palmy, piniové a a borové lesy stejně jako olivové háje a citrusové plantáže vytvářejí krajinu ostrova. S průměrnými teplotami 27°C v červenci a stále svěžímu mořskému vánku je ostrov Korčula ideálním místem pro dovolenou u moře.

Největšími obcemi na ostrově jsou město Korčula, Blato a přístavní město Vela Luka. Oblíbená vesnička Lumbarda leží jen asi 8 km jižně od hlavního města a vyznačuje se především krásnými písečnými plážemi. Pláž s jemným pískem se svažuje do moře pomalu, a tak nabízí i těm nejmenším skvělé koupání v moři. Zejména v hlavní sezóně je ale pláž hodně přeplněná.

Okouzlující příroda, bohaté kulturní tradice stejně jako moderní turistické aktivity - to je ostrov Korčula. Mezi přírodní krásy ostrova patří zátoky v okolí Račišće a kanálu Pelješac, na kterém je položené hlavní město. Na ostrově panuje mírné podnebí a proslul také svým slunečným počasím. Ve městě Vela Luka bylo naměřeno 2671 hodin slunečního svitu za rok.

Město Korčula je ovlivněno historií, a je tak často nazýváno "Malým Dubrovníkem". Ve starém městě najdete mnoho zajímavých staveb a památek. Katedrála sv. Marka se znýmým oltářem od Jacopa Tintoretta je velmi impozantní. Dokonce i legendární mořeplavec Marco Polo strávil část svého života v tomto městě, kde můžete navštívit i jeho rodný dům.

Gastronomie vám nabídne speciality z ryb i kvalitní domácí vína (Posip, Rukatac, Grk, Plavac). Mezi lahůdky patří také tradiční pečivo (cukarini, krostule, prikle).
Sportovci využijí tenisové kurty, mohou si půjčit surfařská prkna anebo prkna na windsurfing. Kromě toho se můžete vydat na jednodenní i vícedenní plavbu plachetnicí či jachtou nebo prozkoumat podvodní svět v doprovodu profesionálních potápěčů.

Turistům je k dispozici široká nabídka ubytovacích zařízení (hotely, apartmány, kempy), můžete se účastnit organizovaných výletů, zajít do kulturních a zábavních zařízení. Rovněž byste si neměli nechat ujít morešku. Tento jedinečný tanec s meči, který vznikl ve Španělsku, vypráví příběh maurského krále a je důležitou součástí kulturního života na Korčule. Při festivalech a také během celého letního období ho předvádí mnoho tanečních skupin.

Tento tanec se na Korčulu dostal v 15. století. Znázorňuje boj vojsk bílého (křesťanského) krále a černého (maurského) krále o princeznu, kterou černý král unesl. Po šermování, které je zastoupeno sedmi tanečními figurami, a dramatickém dialogu vítězí bílý král a princeznu osvobodí. Boj je podmalován pochodem v podání dechové kapely.

Na Korčule se tradičně slaví také Svátek tří králů, jímž začíná masopust, a rovněž velikonoční týden. V té době se konají různé průvody, obzvlášť působivé je procesí na Velký pátek.
K dalším církevním svátkům patří Den sv. Petra a Pavla (29. červen), Nanebevzetí Panny Marie (15. srpen) a slavnosti sv. Martina (listopad), kdy se "křtí" mošt, který se promění ve víno. Během letních měsíců se konají hudební, divadelní a folklórní představení, sportovní akce a závody plachetnic.

Místo

Město Korčula 42° 57' 22.7592" N, 17° 8' 13.5888" E

Komentáře

Ostrov Korčula je pro mě jeden z nejkrásnějších ostrovů v Chorvatsku. Nádherná příroda a čisté moře, je ideální pro letní dovolenou.
Location