Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Ostrov Cres, 2. část

Ostrov Cres - vesnice Valun
Autor: Yoshi5000

Na jihu ostrova láká návštěvníky jako magnet starobylé městečko Osor se svými dlážděnými ulicemi lemovanými nádhernými rozkvetlými oleandry, a kde se pak můžete i poněkud blíže seznámit s uměním a kulturou tohoto překrásného ostrova.

Pozoruhodná je zejména tamější Mariánská katedrála se svojí vedle volně stojící zvonicí či biskupský palác z 15. století. Památník ve městě připomíná i tu vůbec první zmínku o chorvatské měně kuna a je k vidění právě tady. Památník má tvar kuny, protože slovo kunar chorvatsky znamená nejen měnu, ale též ono zvíře.

Budovu bývalé radnice zde zase přeměnili na muzeum, kde jsou v současné době k vidění ty nekrásnější exponáty, jako např. kolekce stříbrných mincí z benátského období. Další zájem muzea se soustředí na dobu římskou, po níž tu zůstaly cenné stopy, reprezentované četnými archeologickými nálezy.

Pak se už můžete klidně uchýlit do stínu prastarých stromů na hlavním náměstí Osoru, kde je sice k dispozici jen jedna jediná kavárna, ale její návštěva stojí v každém případě za to.

V Porozině spatříte bývalý františkánský klášter a k němu příslušející kostel, který je stále velmi dobře zachovalý. Z ostatních klášterních staveb tu však zůstaly jen zbytky a několik zdí.

Milovníci přírody určitě nezapomenou zajít do místního ekocentra "Caput insulae" na severu ostrova. Centrum pečuje a chrání zvířata, která žijí na ostrově. Informační centrum vám podá veškeré informace o životě volně žijících zvířat na ostrově Cres.

Střed ostrova Cres se vyznačuje zdánlivě nekonečnou kamenitou pouští, která je protkána doslova kilometry kamenných zídek. V této pusté krajině narazíte na idylickou vesnici Valun s kostelem sv. Marka a se starými malebnými stavbami.

Muzeum ve Valunu představuje zájemcům rané rukopisy v chorvatském jazyce a ty vůbec nejkrásnější a nejdůležitější jsou pak umístěny v místním kostele. Jde zejména o tabulky z 11. století.

Po překrásné stezce můžete pokračovat v chůzi do vesnice Lubenice, kde si můžete z tamní náhorní plošiny vychutnat opravdu úchvatný pohled na záliv Luka a i dál na širé Jaderské moře.

U místního středověkého kostela stojí velice zajímavá zvonice a hlavně v létě se zde konají typická místní taneční představení v krojích.

Nejoblíbenějším druhem "sportu", jemuž se na ostrově Cres věnují snad opravdu všichni tamní letní návštěvníci, je bezpochyby koupání v průzračných vodách Jaderského moře.

Většina pláží je tvořena oblázky a je pečlivě uklízena. Na některá místa se však dá dostat pouze lodí. Jako další druh sportování lze uvést hlavně pěší turistiku, jíž se věnuje mnoho rekreantů v tamějších horách. Samozřejmě, že se dá na pobřeží ostrova i potápět a dá se tu zahrát i tenis.

Vesnice Lubenice - pohled na pobřeží ostrova Cres
Autor: DPStudent

Místo

Lubenice 44° 53' 16.9116" N, 14° 19' 55.5312" E
Location