Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Ostrov Cres, 1. část

V severozápadní části Kvarnerského zálivu se nalézá ostrov Cres, který dozajista okouzlí všechny své návštěvníky opravdu úžasnými krajinnými kontrasty, a který vypadá zároveň krásně i nezkrotně. Je relativně řídce osídlen a zdá se být i neúrodný a skalnatý. Je po ostrově Krk druhým největším ostrovem Chorvatska.

Ostrov Cres má asi 3000 obyvatel a nachází se naproti pobřeží Banjolu na pevnině. Nejbližším větším městem je Rab na stejnojmenném sousedním ostrově. Na ostrově Cres najdete následující obce: stejnojmenné hlavní město, Martinščica, Miholašćica, Beli, Punta Križa, Osor Dragozetici, Porozina, Lubenice a Valun.

Cres je často zmiňován současně se sousedním ostrovem Lošinj a pro mnoho návštěvníků slouží jen jako součást jejich tranzitní trasy směrem k rušnějším turistickým ostrovům.

Z dálky se jeví jako ostrov se strmými a členitými kopci, jež jsou přerušovány četnými nízkými kamennými zídkami. Mezi nimi se tu všude pasou ovce, které okusují řídce rostoucí trávu a byliny.

Kdo se někdy vypraví objevovat krásy ostrova pěšky, ihned ucítí opojnou aromatickou vůni kvetoucí vegetace, která se šíří zejména na jihu ostrova. Roste tady hlavně hlodáš, šalvěj, rozmarýn a máta.

Zatímco sever Cresu je díky tamějším listnatým lesům lákadlem pro pěší turisty, horské cyklisty a vyznavače lovu, jih ostrova je porostlý hustým a stále zeleným kobercem těch nejrůznějších druhů keřů. Vypadá to tady spíše jako někde ve Středomoří.

Aromatický šalvějový med a lahodné pokrmy z jehněčího masa představují jen dvě z mnoha ostrovních typických specialit, které můžete ochutnat zejména v jižních částech ostrova.

Severu ostrova dominuje jeho hlavní město Cres, jež láká ke vstupu do tamního starého města. Tam je zakázán provoz aut, a proto je to perfektní místo k procházkám a odpočinku. Velký a velmi moderní přístav je také populárním kotvištěm jachet a celé okolí se dá prozkoumávat i třeba na kole nebo pěšky.

Jednou z nejkrásnějších středověkých pamětihodností v hlavním městě je určitě tamější městská brána s věží a s hodinami. Snad nejkrásnějším kostelem, kde se dosud slouží křesťanské bohoslužby, je kostel Marie Sněžné, který byl postaven v 18. století.

Ale za návštěvu stojí rozhodně i ty ostatní kostely. Z benátského období se až do našich časů dochovalo mnoho paláců, z nichž většina stojí také v hlavním městě ostrova. V minulosti bydleli v klášterech i mniši františkánského a benediktinského řádu a dva velkolepé kláštery tu lze navštívit dodnes.

Ostrov Cres - město Cres
Autor: pirano Bob R

Místo

Město Cres 44° 57' 36.4248" N, 14° 24' 30.1464" E
Location