Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Ostrov Brač

Chorvatsko - část města Supetar
Autor: jojof

Největší dalmatský ostrov Brač byl dlouhou dobu znám jen díky křídovému vápenci, který se podobá mramoru, a z něhož byly postaveny světově proslulé budovy. Jmenujme například Diokleciánův palác a venkovní zdivo katedrály ve Splitu, Bílý dům ve Washingtonu nebo Říšský sněm v Berlíně. Na těch všech byl použit vápenec jemného zrna, vybroušený do zrcadlově hladkých ploch.

V jeskyních na ostrově Brač žili lidé již v mladší době kamenné. V době bronzové a době železné se lidé usadili na vyvýšených místech a věnovali se chovu dobytka. Na ostrov pak přišli Ilyrové, ale Římané je vyhnali. Po pádu Západořímské říše se na Brači vystřídalo mnoho vládců. Kolem roku 1420 se o stabilizaci poměrů postarali Benátčané.

Za vlády Habsburků zažil Brač hospodářský rozkvět, ovšem po první světové válce hospodářství na ostrově upadalo, a proto mnoho ostrovanů odešlo na pevninu. Roku 1977 byl postaven vodovod, který spojil pevninu s ostrovem.
V roce 1993 bylo otevřeno letiště u obce Gornji Humac a třetí největší ostrov v Jaderském moři se tak mohl vyvíjet v turistické letovisko.

Navzdory nedostatku vody je Brač zelený. Porůstají ho makchie, borovicové a piniové lesy. Většina turistů přijíždí na Brač přes Supetar – město na severu ostrova. Po městečku Bol se jedná o nejdůležitější centrum cestovního ruchu na ostrově. Staré město bez aut vděčí za své kouzlo kamenným domům s bílými střechami. Kromě kostela Sveti Petar se zajímavými obrazy se město může pochlubit také krásnou pláží.

Jihu ostrova vévodí městečko Bol s pozoruhodným barokním kostelem Gospa, gotickým palácem, zámkem ze 17. století a dominikánským klášterem. Hlavním lákadlem však nejsou umělecká díla, ale poloostrov Zlatni rat (Zlatý roh). Zasahuje daleko do moře a jeho střed zastiňuje piniový les. Díky oblázkové pláži a dobrým povětrnostním podmínkám je poloostrov oblíbeným cílem surfařů a milovníků koupání.

Zajímavá je rovněž návštěva Dračí jeskyně u osady Murvica. V 15. století si v ní mniši zařídili kapli a vytvořili krásné reliéfy uvnitř jeskyně i u jejího vstupu. Pokud si chcete užít jedinečný pohled na ostrov Brač, měli byste podniknout dvouhodinový výšlap na kopec Vidova gora – nejvyšší horu všech ostrovů v Jaderském moři.

Bol - barokní kostel Gospa

Místo

Bol, ostrov Brač 43° 15' 45.0612" N, 16° 39' 25.29" E

Komentáře

Na Brači jsme se byli jednou podívat nějakou výletní lodí. Je to moc hezký ostrov, pláže tam jsou fantastické.
Location