Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Opatija

Lázně Opatija

Nejstarší přímořské lázně v Chorvatsku jsou již dlouho považovány za kultovní místo: Opatija je extravagantní a má svůj vlastní nezaměnitelný styl. Již při prvním pohledu na nádherné vily obklopené rozkvetlými kaméliemi a magnoliemi pochopíte, že město vděčí za svůj šarm zdařilé architektuře uprostřed středomořské vegetace, jež se snoubí s tradicí mondénních lázní.

Téměř do poloviny 19. století bylo místo malou rybářskou vesnicí, v níž stálo asi třicet domů. V té době si tu bohatý obchodník z města Rijeka nechal postavit soukromé letní sídlo – luxusní vilu Angiolina, která dodnes zdobí centrum města. Majitel ji velkoryse dal k dispozici manželce císaře Ferdinanda na celou dobu, kdy se v Opatiji léčila.

Železniční společnost nechala ve městě postavit první hotel Kvarner a poté zažila Opatija opravdový rozkvět. Každý, kdo si to mohl dovolit, si nechal v módních lázních vybudovat vilu. Vznikla tak pestrá, extravagantní směs architektonických nápadů. Barokní paláce střídaly alpská stavení, vedle kterých zase stály domy v benátsko-gotickém stylu a secesní vily.

Exkluzivní přímořské lázně si oblíbily také korunované hlavy z řad vyšší evropské šlechty: Například král Norska a Švédska, rumunský král, rakouský a německý císař. Kromě nich se v lázních s oblibou scházeli umělci a další známé osobnosti: James Joyce, Gustav Mahler, Franz Lehar anebo tanečnice Isadora Duncan.

Bohatí cestovatelé si z cest do dalekých zemí přiváželi semínka exotických rostlin. Dnes se tak město pyšní botanickou zahradou s mamutími stromy, eukalyptem, cedry, vzácnými kaméliemi, magnoliemi a různými druhy palem. Druhý park ve městě je sice menší než botanická zahrada, ale svou krásou se jí vyrovná.

Pavilon Juraje Sporera sloužil původně jako cukrárna, ale dnes se v něm skrývá obrazárna. Za povšimnutí stojí i bronzová socha dívky s holubem na skále přímo u moře.
Hlavní pamětihodností letoviska je samotné noblesní prostředí těchto lázní.

Místo přezdívané "jadranská Nizza" samozřejmě nabízí i koupání v moři anebo v bazénech, napuštěných mořskou vodou. Hlavně v malebných malých zátokách směrem na Lovran objevíte idylická a s trochou štěstí opuštěná místečka, kde se můžete v klidu vykoupat a relaxovat. Můžete se také vydat na procházku po pobřežní promenádě, lavičky ukryté ve stínu pinií a vavřínů zvou k zastavení a odpočinku u úžasného panorama.

Místo

Opatija 45° 20' 7.3536" N, 14° 18' 33.6672" E
Location