Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Objevte Dalmácii

Chorvatsko - "Staré město" Trogiru
Autor: Dick Stracke

Jedinečná dalmatská krajina se vyznačuje malými ostrůvky, bílými plážemi a nádherně modrým Jadranem. Nádherné pobřeží mezi městy Dubrovník a Karlobag je jako stvořené pro nezapomenutelnou dovolenou, během níž můžete plavat, šnorchlovat, nebo jen tak ležet na sluníčku.
Všude narazíte na půjčovny člunů a potřeb pro potápěče. Ve vodě i na vodě si bez problémů užijete spoustu zábavy. Přestože je Dalmácie mimořádně oblíbený cíl turistů, mnoho jejích oblastí si zachovalo svou původnost. Všude na pobřeží tak spatříte staré, malebné rybářské vesničky, které nejsou poznamenány hotelovými komplexy.

Nádherná města Dalmácie vám rovněž ukáží svá působivá zákoutí. Díky kompletně zachovanému starému městu vypadá Trogir jako jedno velké muzeum. Šibenik, který se rozprostírá v půvabné zátoce, nabízí kromě řady dalších památek katedrálu sv. Jakuba se slavnými vytesanými obličeji.
Malebným dojmem působí ostrov Hvar s rozmarýnovými a levandulovými poli, cypřiši, oleandry, citronovníky a pomerančovníky. Vypadá jako voňavá zahrada, na jejíž osamělých stezkách před vámi znovu a znovu objeví pohled na modré moře.
George Bernard Shaw nazval město Dubrovník "rájem na zemi". Město návštěvníky okouzluje svým středověkým jádrem, které ze tří stran omývá moře. Obzvlášť působivě vypadá, pokud se na něj podíváte z mohutných, 2 km dlouhých městských hradeb.

Další zážitek je návštěva národního parku Krka s nádhernými vodopády a úchvatnými krasovými útvary. V zelené oáze stéká řeka Krka přes sedm vodopádů dolů do údolí. Zvířecí říše je v národním parku rovněž úžasná. Jsou v ní zastoupeny různé druhy ryb, vzácné vydry, slavíci, sokoli nebo jestřábi.
Procházka starou Korčulou vás přesvědčí o tom, jak mistrně byla ve středověku projektována města. Nádherná Plitvická jezera vás okouzlí jasně zelenou a průzračně čistou vodou. Šestnáct různě velkých jezer je řazeno za sebou jako perly na šňůře. Tuto jedinečnou přírodní kulisu s mnoha jezery znají nejen fanoušci Karla Maye.
Národní park Kornati se skládá z 89 ostrovů. Podvodní park slibuje dobrodružné zážitky.

Objevte Dalmácii v Šibeniku, Chorvatsko
Autor: AdamJonesPhD