Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Národní park Medvednica

Pohoří Medvednica (Zagrebacka gora) se rozprostírá severně od hlavního města Záhřeb. Pohoří se táhne od jihozápadu na severovýchod, jeho délka činí 42 km a rozloha přibližně 240 km². Jeho nejvyšší hora se jmenuje Sljeme (1032 m). Masiv je tvořen zelenou břidlicí, v nižších polohách se nacházejí vrstvy hornin z druhohor a třetihor. Pohoří se vyznačuje bohatými lesy (duby, buky nebo jedlemi).

Oblast byla osídlená již v pravěku, v roce 1209 byla poprvé zmíněna pod názvem Mons Ursi (Medvědí hora). Do hor již po dlouhou dobu jezdí turisté a výletníci. V roce 1870 byla v Medvednici postavena malá dřevěná pyramida – první turistická rozhledna v Chorvatsku. Za návštěvu stojí také jeskyně Veternica v jihozápadní části.

Díky krásné a pestré přírodě, mnoha značeným stezkám, chatám, salaším a blízkosti Záhřebu přijíždí do tohoto pohoří turisté po celý rok. Jedná se rovněž o jednu z nejlépe vybavených lyžařských oblastí na severu Chorvatska s lanovkou, lyžařskými vleky, několika sjezdovkami i svahy vhodnými pro sáňkování. Po celý rok funguje lanovka mezi okrajem města Záhřeb a Medvednicou.

Aby zůstala dosud nedotčená krajina severně od chorvatského hlavního města zachována, bylo celé pohoří vyhlášeno národním parkem. Pro jednotlivé lesy uvnitř parku platí zpřísněná ochranná opatření. Právě medvednické lesy jsou nejoblíbenější rekreační oblastí milionového Záhřebu. Můžete se vydat na túru nebo se jen tak procházet, prozkoumat známé jeskyně – mimo jiné Veternicu, jednu z největších v Chorvatsku.

K návštěvě lákají i soutěsky, vodopády (např. Sopotské) a přírodní útvary, které již naznačují blízkost krasového území. Nejzajímavější kulturní a historickou památkou je středověký hrad Medvedgrad, dnes již z velké části zrestaurovaný. Je v něm pomník určený všem osobám, které položili život za Chorvatsko (Oltar domovine), a kde zahraniční prezidenti při oficiálních návštěvách kladou věnce.

Zajímavé jsou i hradní zříceniny Susedgrad a Zelingrad a několik menších kaplí v horách. Nejoblíbenějším výletním cílem jsou ovšem hory v čele s tou nejvyšší Sljeme, kam se dostanete pěšky, lanovkou či autem. V horách stojí také televizní vysílač s vyhlídkovou plošinou, kaple Matky Boží Sljemeské, mnoho hostinců a horských chat. Ubytovat se můžete v několika hotelech nebo v penzionech.

Hradní zřícenina Susedgrad

Místo

Sljeme 45° 53' 57.0192" N, 15° 56' 53.52" E
Location