Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Medulin

Istrijské letovisko Medulin
Autor: CLG20171

Medulin leží na jižním cípu Istrie, na severovýchodním pobřeží stejnojmenné zátoky, která je ideální ke koupání v moři. Městečko je vzdáleno asi 11 km jihovýchodně od města Pula a žije v něm kolem 2 tisíc obyvatel.

Moře v přístavu je velmi mělké (max. 2,5 m) a tak do něj mohou vplouvat jen malé lodě. K rozvoji cestovního ruchu přispěly místy písečné pláže, borovicové lesy na poloostrově a skvělé příjezdové cesty.

Počátky cestovního ruchu v městečku spadají do konce 19. století, kdy byl do něj v "Průvodci Pulou a okolím" doporučen výlet. První turisté v osadě pobývali roku 1909, kdy byla založena Společnost pro zkrášlení Medulinu a okolí. Ještě před první světovou válkou přijížděli do obce i čeští turisté.

V meziválečném období cestovní ruch stagnoval, ale krátce po druhé světové válce tu zřídilo město Záhřeb ubytovací zařízení. Velký význam pro rozvoj cestovního ruchu mělo založení Úřadu pro zahraniční cestovní ruch v roce 1958 a v roce 1969 byla zpřístupněna Medulinská riviéra.

I v okolí jsou zajímavá místa pro návštěvu. Na poloostrově Izula byly objeveny pozůstatky římské vily a antických hrobů. Na hoře Vrcevan a na mysu Punta Kašteja byly nalezeny pozůstatky hradních zřícenin. Ve farním kostele sv. Anežky je uložen postříbřený procesní kříž z 15. století.

Istrijský Medulin u moře
Autor: GregMaslowski