Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Limský fjord (Limski fjord)

Chorvatsko - Limský fjord

Nejznámějším fjordem na Jadranském pobřeží je Limský fjord (nebo také Limský kanál), v chorvatštině nazývaný také Limski Zaljev nebo Limska Draga. Tento fjord je dnes přírodní rezervací, která je obzvlášť zajímavým a vyhledávaným cílem výletů mnoha turistů.

Tento jedinečný mořský kanál, který je hustě pokrytý lesy, zasahuje 9 km do vnitrozemí Istrie. Neporušená a divoká přírodní krajina Limského fjordu patří k nejhezčím výletním místům na Istrii. Vznikl cca před 10 tisíci lety poté, co se 25 km dlouhá vápencová propast Lipska Draga propadla do moře. Geologické označení fjord ale není tím správným označením, protože nevznikl ledovcovou erozí, ale byl vytvořen řekou.

Modrozeleně zářící fjord je až 100 m hluboký a je znám obzvláště díky chovu mušlí, ústřic a ryb u pobřeží. A to především díky nízké slanosti mořské vody a vysoké koncentraci kyslíku ve vodě. Podél fjordu ale platí všeobecný zákaz lovu a koupání.
V blízkých turistických letoviscích na si můžete zakoupit výlet lodí do Limského kanálu a pokud budete mít štěstí, můžete spatřit i delfíny.