Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Kvarnerský záliv, 2. část

Žijí tady totiž třeba i medvědi hnědí, rysové, černá zvěř a více než 500 druhů motýlů. Všichni živočichové jsou v tomto národním parku samozřejmě chráněni zákonem.

Zcela odlišný typ krajiny vás čeká na dvou dlouhých a úzkých ostrovech v Kvarnerském zálivu, totiž na Cresu a na ostrově Lošinj. Oba od sebe dělí pouze asi deset metrů široký kanál, a proto jsou často považovány za jeden jediný ostrov.

Cres vypadá na první pohled, kvůli svým drsně rozeklaným řetězcům kopců a poměrně neúrodnému vzhledu krajiny, poněkud nehostinně, ale to vše je bohatě vykompenzováno malebnými středověkými vesnicemi a nedotčenými plážemi.

Naopak ostrov Lošinj se prezentuje bujnou vegetací, mezi níž se dá objevit více než 200 druhů léčivých bylin, dále citronovníky, banánovníky, eukalypty anebo cedry. Všechny uvedené druhy stromů sem byly dovezeny, o což se zasloužili obchodníci z dřívějších dob, kteří si chtěli vždycky něco s sebou přivézt jako památku na své obchodní cesty do vzdálených zemí.

Mírné klima a nádherná zeleň ostrova Lošinj jsou hlavními příčinami, proč se zejména v letních měsících stalo toto místo skutečně velice frekventovanou turistickou destinací.

Kdo nesnáší všechen ten typický letní rekreační shon, ať navštíví ostrovy Ilovik a Sveti Petar před chorvatským pobřežím. Doslova jen pár kilometrů jsou tyto ostrovy vzdáleny od Lošinje a platí na nich zákaz provozu aut.

Pouze na Iloviku je vyvinuta infrastruktura pro účely cestovního ruchu. Četné zátoky zvou ke koupání na písečných plážích a celý ostrov je pokrytý květinami, takže to tu vypadá jako v jedné velké letní zahradě. I tady uvidíte mnoho stromů, rostou tady pomerančovníky, citronovníky a snad všechny druhy zeleniny.

Bez problémů byste asi doplavali vlastními silami na sousední ostrov Sveti Petar. Tenhle ostrov je zase porostlý sukovitými olivovníky a křovinami. Kromě pozůstatků věží a hradeb benátské tvrze, kolem nichž všude kvetou oleandry a citronovníky, na ostrově objevíte i opravdu velice zajímavou stavbu.

Jde o františkánský klášter, který je obydlen jediným mnichem. Oblíbeným výletním cílem bývá i malý ostrůvek Unije, jehož dominantu tvoří maják, který vypadá jako mešita. Tento tichý a klidný ostrůvek je taktéž ideálním místem pro ty, kteří milují samotu a upřednostňují pobyt v čisté přírodě.

Největším ostrovem nejen Kvarnerského zálivu, ale i celého Chorvatska je ostrov Krk, kam se dá celkem snadno dostat z pevniny přes most. Infrastruktura ostrova je dnes již plně přizpůsobena účelům cestovního ruchu.

Sever Krku je skalnatý a strmý, zatímco jih ostrova je plný překrásných "fjordů" s krásnými plážemi a zálivy. Díky mírnému klimatu se zde znamenitě daří nejrůznějším druhům zajímavé vegetace. Nenechte si ujít ani výlet na, v blízkosti Punatu ležící, ostrov s klášterem Košljun či do známé horské vesnice Vrbnik, kde se vyrábí opravdu vyhlášené víno.

Mezi ostrovy Krk a Pag se nachází v Jaderském moři ostrov Rab, který je často popisován jako nejmalebnější ostrov celého Kvarnerského zálivu. Divukrásné písečné pláže jsou obklopeny piniovými lesy, olivovníky, vinicemi a nespočtem zátok a lagun.

Velmi oblíbené je i hlavní město ostrova, přístavní město Rab, se svými kulturními a historickými památkami. Obzvláště populární je místní "Rajská pláž" u Loparu, v severozápadní části ostrova. Vládne na ní čilý ruch a shon, jež sem lákají spíše ty společensky orientované letní hosty.

Místo

Město Rab 44° 45' 14.0436" N, 14° 45' 43.9308" E
Location