Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Kaštela, 2. část

Dnes představuje Kaštela vyhledávanou turistickou oblast v Chorvatsku. Panuje zde velice příznivé klima, jsou zde nádherné pláže, středomořská a doslova kouzelná flóra. Návštěvníci tady mohou ochutnávat vynikající kulinářské speciality, a vyzkoušet různé sportovní a volnočasové aktivity.

Nejlépe asi objevíte ta nejkrásnější místa Kaštely na kole. Pokud se sem vydáte autem, budete muset pořád sjíždět z hlavní silnice a pak zase na ni zpátky najíždět, a při tom můžete velmi snadno ztratit ten správný směr.

Zajímavosti

Všechny pevnosti postavené v renesančním stavebním stylu byly vybudovány podle stejného vzoru, což je patrné dodnes. Obranné hradby jsou vždy orientované k severu. Tím tehdejší stavitelé dosáhli toho, že byl nepřítel spatřen co nejdříve.

Mezi věžemi se navždy nacházela "sela vrata", tedy vesnická brána. Obývací prostory se nacházely v jižní části pevnosti. Byly vybudovány na malé skále a v bezprostřední blízkosti se nalézala mola, odkud se mohli obyvatelé rychle dostat na moře.

Kaštel Štafilić

Pevnost Kaštel Stafilic je tou nejzápadnější, byla postavena v roce 1506 zemanem Štěpánem Stafileem z Trogiru. Vzhledem k tomu, že je tvrz obklopena kanálem, dá se sem vstoupit po hýbajícím se mostě. Nedokončená věž, označovaná jako Nehaj, byla postavena roku 1548 a nalézá se v západní části této velké stavby.

Rozhodně byste ale neměli zapomenout na 1500 let starý olivovník, s průměrem kmene 22 metrů, který jen dokresluje nádhernou podívanou v Kaštelu Štafilić. Směrem na západ se rozkládá dlouhá oblázková pláž.

Kaštel Novi

Pevnost Kaštel Novi byla postavena šlechticem Pavlem Ćipikem v roce 1512. Nádherný hrad s uměleckou výzdobou na oknech a na balkónech pak sloužil tomuto zemanovi z Trogiru jako letní sídlo.

Za vidění stojí též věž Cippico, renesanční kostel sv. Roca z roku 1586 a "biblická zahrada" Stomorije, kde roste mnoho rostlin, o nich se zmiňuje Písmo Svaté. Kromě toho jsou zde vystavena díla chorvatských umělců.

Kaštel Stari

Kaštel Stari byl postaven v roce 1446 jako tvrz na skále, jeho stavitelem byl vojenský velitel Koriolan Ćipiko. Tato stavba sloužila jako pevnost, ale také jako palác. Obrysy staré vesnice z roku 1507 jsou zde patrné ještě dnes.

Z pevniny se do hradu vstupovalo přes padací most. Pozoruhodný je i kostel svatého Jana Křtitele z roku 1723, který byl postaven v barokním slohu. Na hlavním nádvoří pevnosti Cippico se dnes denně prodává ovoce, zelenina a ryby.

Místo

Kaštel Štafilić 43° 32' 51.4968" N, 16° 20' 20.5872" E
Location