Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Kaštela, 1. část

Chorvatská pevnost Kaštel Gomilica
Autor: H. R. Ortega

Kaštela je město v Chorvatsku, ve kterém žije kolem 40 tisíc obyvatel. Rozkládá se na pobřeží střední Dalmácie, mezi městy Split a Trogir. Ze Splitu vede do Trogiru Kaštelská silnice a je to jakýsi tajný tip pro všechny milovníky historie.

V 15. a 16. století bylo na 16 km dlouhém pobřežním pásu postaveno 13 pevností (kaštelů), které měly sloužit k odvrácení útoků ze strany Turků. Kolem těchto pevností vznikly v průběhu času osady, které dnes tvoří právě město Kaštela a daly mu také jméno.

Z původního počtu 13 se dochovalo 7 pevností, a sice Kaštel Štafilić, Kaštel Novi, Kaštel Stari, Kaštel Lukšić, Kaštel Kambelovac, Kaštel Gomilica a Kaštel Sućurac. Všechny dnes tvoří 7 městských částí Kaštely.

Pobřeží je klimaticky chráněno pohořím Kozjak. Zima bývá mírná a vlhká, léto zase teplé a až extrémně suché. Ve vnitrozemí je mnoho polí, kde se pěstuje ovoce, olivy, víno ​​a zelenina. Kromě toho je Kaštela je turistickým centrem a oblíbeným výletním cílem pro obyvatele Splitu. Také se zde nachází mezinárodní splitské letiště.

Historie

Oblast Kaštelského zálivu byla vždy oblíbeným místem, kde se usazovali noví osadníci. Moře tady umožňovalo rozsáhlý rybolov a úrodná půda byla od pradávna využívána pro pěstování oliv a vinné révy.

V 7. století se v oblasti kolem dnešní Kaštely začali postupně usazovat Chorvaté. Díky mohutnému rozmachu zemědělství se region zanedlouho stal tím nejvýznamnějším centrem země. Chorvaté mezitím konvertovali ke křesťanství a začali v ještě větší míře budovat po okolí svá sídla.

Osadníci si tady ale klidu dlouho neužívali. Začátkem 16. století tu došlo k prvním střetům s Turky. Ze strachu z jejich útoků se místní obyvatelé přesunuli do hor, kde pak začali budovat své obranné pevnosti.

16 šlechticů si nechalo postavit na pobřeží opravdu impozantní hrady s padacími mosty, obrannými věžemi a s tlustými zdmi, které je měly ochránit před útoky nepřítele. Kolem těchto pevností se začalo asi před 500 lety také usazovat venkovské obyvatelstvo. Tím zde vznikly kolem pevností vesnice, pod jejichž ochranou se obyvatelé cítili značně bezpečněji.

Místní obyvatelé ale vůbec nepočítali s Barbary. V raném středověku zničil tento brutální národ úrodné okolí, jednotlivé pevnosti byly vypáleny a některé pak i zcela zbořeny. Obyvatelstvo bylo vyhnáno.

Chorvaté se ale nedali odradit a v 17. století byla města opět obnovena. Osídlení se ještě rozšířilo za městské hradby a byly tam postaveny překrásné kostely. Poté ze zbylých pevností vzniklo město o sedmi oddělených částech.

Místo

Kaštel Sućurac 43° 32' 45.8772" N, 16° 25' 34.1544" E
Location