Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Istrie - Umag

Chorvatské letovisko Umag u moře
Autor: StasPorter

Pobřežní městečko Umag, ležící hned za slovinskou hranicí, je oblíbeným cílem turistů, kteří dovedou kromě koupání a sportovního vyžití ocenit i bohaté okolí. V okolí se pěstuje známé víno Malvazija, které rádi pijí nejen návštěvníci města. Tenisoví fanoušci možná město znají díky turnajům ATP Croatian Open a Umag Series v tenisovém kempu Nikiho Piliče.

V dobách starého Říma bylo město známé pod jménem Umacium. Ve středověku bylo uděleno v léno Terstskému biskupství a od 13. století patřilo Benátkám. V letech 1797 až 1918 Umag vlastnilo Rakousko - Uhersko a do roku 1953 patřil Itálii. Po dodatečných úpravách hranic připadl tehdejší Jugoslávii.
Co se týče pamětihodností, nemůže se pobřežní městečko srovnávat s "perlami Jadranu", ale rozhodně má své půvaby. Jeho historická část se rozprostírá na výběžku v zátoce, a téměř celou ji obklopuje Jaderské moře, což jí dodává na vznešenosti.
Hlavní cesta vede přímo k pobřežní promenádě, která začíná hned před historickým jádrem. Odsud také mohou turisté dojet k letovisku Sol Polynesia, které se nachází za městem. Historické centrum je opravdu malé a přehledné, ale zaslouží si, abyste ho důkladně prozkoumali. Spatříte stavby z dob renesance a baroka. Přestože potřebují opravit, vyzařuje z nich kouzlo jihu, tak typické pro stará pobřežní města.

Hlavním magnetem je určitě kostel sv. Pelegrina na náměstí Trg Slobode, který byl postaven v roce 1757 v pompézním barokním stylu. Kostel byl pojmenován po patronovi města a stojí přímo mezi pevninou a poloostrovem. Osaměle stojící kostelní zvonice budí dojem, že svatostánek odděluje obě městské části. Do jedné z kostelních zdí byl zasazen reliéf ze 14. století, který znázorňuje patrona města. Dal podnět k tomu, že se každý rok 23. května slaví svátek na počet svatého Pelegrina.
V malém muzeu se seznámíte s dějinami města a jeho okolí. Ulička Garibaldi plná kaváren a obchodů vás zase zve k bezstarostné procházce a nakupování.