Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Istrie - Tar-Vabriga

Chorvatské městečko Tar-Vabriga na Istrii

Chorvatská obec Tar-Vabriga na západě Istrie se nachází nad místem, kde řeka Mirna ústí do moře. Je vzdálena asi 6 km severně od turistického centra Poreč a 5 km od Novigradu, žije v ní kolem 1 500 obyvatel. Osada se rozprostírá na úrodné plošině v nadmořské výšce 112 m, na jedné straně se rozkládá dolů k moři a na straně druhé směrem k ústí řeky Mirna. Pod obcí se táhne údolí Tarska draga.

Vesnice vznikla v roce 2006 oddělením od města Poreč. Původní dvě místa, Tar a Vabriga, jsou dnes spojená v jedno místo, které dělí hlavní silnice spojující Poreč a Novigrad. Místními památkami jsou kostely Sveta Martina a Sveta Mihovila XVIII.

Poblíž najdete poloostrov Lanterna s hustou středomořskou vegetací a prázdninovým letoviskem. Kromě nejrůznějších možností ubytování (hotely, apartmány, pokoje a kempy) a pláží nabízí Lanterna výborné sportovní vyžití (tenis, stolní tenis, minigolf, plážový volejbal, jezdectví, surfování, vodní lyžování, plachtění nebo potápění). Za kulturou a zábavou se můžete vypravit i do sousedního Novigradu a Poreče.