Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Istrie - Labin

Istrijské letovisko Labin
Autor: FlorentP

Město Labin na východním pobřeží Istrie je vzdáleno 5 km severně od přístavu Rabac. Tvoří ho dvě části: historické centrum na kopci (staré město Stari Grad) a čtvrť Podlabin (dolní město). Městečko se rozprostírá na skále, která se strmě svažuje k pobřeží a k Rabackemu potoku. Žije zde kolem 12 tisíc obyvatel.
Na počátku 19. století byla obec hornickým centrem Istrie. Poté co byly uhelné doly v roce 1960 uzavřeny, nechala se tamní vrchnost přesvědčit, aby doly zpřístupnila turistům. Od té doby se hlavním zdrojem příjmů obce stal cestovní ruch.

Kromě 3-lodního městského kostela Narození Panny Marie je historicky cenná brána (z roku 1687) a reprezentativní barokní paláce šlechtických rodin - Scampicchio (1570), Francovich (ze 16. století) a Lazzarini-Battiala (1717), ze kterého je dnes muzeum. Během letní sezóny (červenec, srpen) se ve městě konají koncerty klasické hudby.
Ze staré části města se vám naskytne pohled na Rabac, Kvarner, Gorski Kotar a Velebit. Zátoka Prklog je chráněná krajinná oblast. Okolí Labinu je také známým loveckým revírem.

Istrijské letovisko Labin - stará část
Autor: DrD