Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Istrie - Banjole

Banjole - pláž
Autor: Ilaria Mauric

Letovisko Banjole se nachází na jižním pobřeží západní Istrie, 6 km od města Pula a žije zde kolem 7 tisíc obyvatel. Město je umístěno mezi zálivy Solin a Slatana. Téměř každý dům nabízí pro turisty pokoj nebo zařízený byt k ubytování. Přespat také můžete v ubytovně nebo v kempu.
Pobřeží je členité a rostou na něm převážně borovicové lesy. V zátoce Kanalić najdete pozůstatky kostela sv.Michala (ze 7. – 8. století), jehož zdi kdysi zdobily lizény. Banjole je typické rybářské městečko s chráněným přístavem, jehož obyvatele živí ještě dnes rybolov. Pokud se ubytujete v domě některého z místních rybářů, určitě pro vás bude nezapomentulený zážitek, pokud s ním vyrazíte na širé moře a večer si z čerstvě a vlastnoručně ulovených ryb připravíte vynikající jídlo.

Důležitým předpokladem pro příjemný pobyt v této části Istrie je množství zátok, poloostrovů, pláží, sportovních a rekreačních center (tenisové kurty, stezky pro pěší turisty i cyklisty, půjčovny motorových člunů a plachetnic a další druhy vodních sportů. Velmi oblíbené je zde také sportovní rybaření.