Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Hvar

Část města Hvar
Autor: Emil56

Ostrov Hvar v Chorvatsku, "král" mezi dalmatskými ostrovy, byl známý již ve starověku díky své důležité strategické a námořní poloze. Dnes je také známý díky bohaté historii a kulturním a přírodním památkám.

Vzhledem ke svému mírnému podnebí, teplé zimě a příjemným letním dnům je ostrov oblíbený u mnoha návštěvníků, kteří chtějí objevovat nádhernou středomořskou krajinu, bohaté tradice a noční život.

Ostrov Hvar je dnes dokonce považován za jeden z deseti nejkrásnějších ostrovů na světě. Kolem pobřeží objevíte široká pole s levandulí, staré olivovníky a vinice, které představují jedinečnou harmonii člověka a přírody.

Se svojí délkou 67,5 km a šířkou 10,6 km (rozloha 299 km²) je čtvrtým největším chorvatským ostrovem v Jaderském moři. Na ostrově jinak žije kolem 12 tisíc obyvatel.

Před jihozápadním pobřežím se nachází souostroví Pakleni Otoci a poblíž středu jižního pobřeží se rozprostírá ostrov Šcedro. Středem ostrova se táhne pohoří, jehož nejvyšší hora se jmenuje Sveti Nikola (628 m).

Kulturní a historické dědictví je zde mimořádně bohaté. Ostrov je rovněž významným centrem cestovního ruchu. Příjemné klima, mnoho hodin slunečního svitu, příroda, možnosti ubytování a sportovních aktivit – to vše přitahuje návštěvníky v zimě i v létě.

Mezi nejzajímavější památky v hlavním městě patří pevnosti Španjola a Fortica s nádherným výhledem do okolí, katedrála Sv. Stjepan (svatý Štěpán), františkánský klášter na poloostrově Sridnji nebo Arsenal s divadlem.

Restaurace a vinárny ve městě nabízejí rybí speciality, k nimž se skvěle hodí vynikající místní víno. K zajímavým výrobkům a suvenýrům patří krajka vyráběná z vláken agáve, která se prodává v klášteře Benediktinek.

Velmi známá je rovněž levandule, kterou si můžete koupit sušenou nebo ve formě oleje. Používá se jako lék, aromatická esence anebo jako ochrana proti molům. Na Hvaru si můžete pořídit také rozmarýnový olej.

V cestovním ruchu se klade velký důraz také na tradiční kulturní akce. K těm patří Hvarské léto (červenec, srpen), folklorní a zábavné programy i rybářské slavnosti.

K církevním svátkům patří Den sv. Štěpána (2. srpen), což je současně městská slavnost se slavnostním průvodem. Dále to jsou Den sv. Prospera (10. května), Den Sv. Kříže (14. září), Velký pátek a další.

Na ostrově najdete všechno, co potřebujete pro strávení perfektní dovolené: Noční život i zajímavou architekturu v kosmopolitním městě Hvar, výlety lodí na ostrovy Paklenice, písečné pláže blízko obce Jelsa, historii i současnost ve městě Stari Grad, nádherné pláže u piniových lesů obce Zavala, atmosféru "Malých Benátek" ve Vrbošce, cesty přes levandulová pole nebo skryté zátoky kolem Sućuraje.

Hvar - přístav
Autor: Emil56

Místo

Město Hvar 43° 10' 21.666" N, 16° 26' 29.454" E

Komentáře

Letos jsme navštívili ostrov Hvar při cestě na výletní lodi. Ostrov je to hezký, tak jsme si řekli že za rok pojedeme na dovolenou tam. Máte někdo nějaké zkušenosti s ubytování, atd.?
Location