Jste zde

Domů » Pláže

Gradac

Chorvatské městečko Gradac u moře

Gradac, nejjižnější obec na Makarské riviéře, je vzdálená asi 13 km od města Ploče. Leží přesně mezi městy Split a Dubrovník, a žije zde celkem asi 3 600 obyvatel. Patří k ní ještě severněji položená místa Drvenik (s přístavem na ostrov Hvar), Zaostrog, Podaca a Brist.

Gradac je pro turisty velmi atraktivní. Vyznačuje se jednou z nejdelších (asi 6 km) a nejkrásnějších pláží nejen v Dalmácii, ale na Jaderském pobřeží vůbec. Rekreační sportovci mohou využít mnoha sportovišť a užívat si koupání.

Místní centrum se nachází na malém výběžku, na jehož obou stranách se rozkládají dlouhé oblázkové pláže. Jižně od výběžku se táhne pobřežní promenáda podél zálivu Vodice. Severně od něj začíná zátoka Bošac se svojí plážovou promenádou, která se táhne podél hotelu Labineca až do vesnic Podaca a Brist.

Gradac přitahuje návštěvníky gastronomickou nabídkou, ale i každoročními slavnostmi a svátky, na které přijíždějí hosté i z okolních chorvatských měst. Malý přístav je chráněn před větry, u mola mohou kotvit menší jachty. Větší jachty mohou zastavit v přístavišti jižním směrem. Jižně od přístavu, ve čtvrti Gornja Vala, najdete také tu největší a nejhezčí pláž.

Dříve bylo místo známé pod názvem Labineca a leželo stranou od moře na svahu. Pevnost, která se zde před 300 lety nacházela, dala městu jeho současný název. V mnoha slovanských jazycích znamená slovo "grad" hrad nebo pevnost. Gradec (nebo Gradac) je malá pevnost. Obec byla italskými vojsky během druhé světové války z velké části zničena a poté přestavěna.

Na místním kopci je již z dálky vidět stéla (památník), v dřívějších dobách zde byla i postava, ze které dnes zbylo jen větší torzo nohou. Nejstarší stavbou v obci je kaple sv. Pasquala na hoře Plana.

Malé vlastenecké muzeum s dávnou i nedávnou historií místa se nachází ve starobylém centru, v blízkosti kostela Sveti Mihovil. Zde si můžete prohlédnout pozůstalost jednoho kapitána, sbírka hudebních nástrojů z celého světa a předměty každodenní potřeby z minulosti.

V blízkosti městečka se nachází opuštěná obec Cista, bývalé sídlo původního tureckého správního obvodu. K vidění jsou zbytky staré věže ze 16. století.

Místo

Gradac 43° 6' 22.968" N, 17° 20' 29.2092" E
Location