Jste zde

Domů » Památky

Funtana

Chorvatsko - obec Funtana

Obec Funtana (z italského slova funtana, česky pramen) se nachází uprostřed západního pobřeží Istrie, v nadmořské výšce 26 m.n.m. Je vzdálena 6 km jižně od města Poreč a žije zde kolem 500 obyvatel. Městečko dostalo jméno podle vodních pramenů v regionu. Přestože se tyto prameny v současné době již nepoužívají, ještě dnes zde můžete najít vodní kanály z římských časů.

Osada se rozprostírá na úrodném pobřeží, díky silné vrstvě červené zeminy se velmi dobře hodí pro zemědělství (vinohrady, olivy, citrusy, zelenina, obilí). Členité pobřeží s ostrůvky je velmi malebné, a tudíž velice přitažlivé pro turisty.
Farní kostel sv. Bernarda s cennými olejomalbami byl postaven v roce 1621 a v roce 1941 byl přestavěn. V místním centru se nachází slavná pevnost, postavená v roce 1610. Na hřbitově stojí kaple Panny Marie Karmelské z roku 1631 a nedaleko obce stojí kostel sv. Lucie z roku 1750.

Také nabídka sportovních aktivit zaujímá ve Funtaně důležité místo. A to nejen známé rekreační sporty, ale dokonce i ty adrenalinové. Provozovatelé sportovních zařízení nabízejí desítky různých sportů na souši, ve vodě i ve vzduchu. Počínaje tenisem a stolním tenisem, přes minigolf a volejbal, až po plachtění, paragliding a závěsné létání. Kromě toho je v celém regionu Funtany velmi dobře rozvinutá síť cyklostezek. Můžete zde také zažít první zkušenosti při jízdě na koni, potápění nebo při vodním lyžování.

Zařazení: