Jste zde

Domů » Památky

Dubrovník – Staré město

Dubrovník – Staré město
Autor: FredJala

Město Dubrovník, zvané také "perla Jadranu", provází velmi dlouhá historie. Město bylo založeno již kolem roku 700 a od té doby bylo osídleno Benátčany, Maďary, Byzantinci i Osmany. Staré město, chráněné hradbami, patří od roku 1979 ke Světovému kulturnímu dědictví UNESCO.
Opravdu stojí za to vidět nesčetné množství budov z období gotiky, renesance a baroka. Staré město zkrášlují četné kostely, kláštery, náměstí a kašny. Obzvlášť pozoruhodná je "řecká brána" nazývaná brána Pile, která vznikla v roce 1537. Během návštěvy Starého města nelze vynechat procházku po městských hradbách a po ulici Stradun. Z městských hradeb se vám naskytne nádherný panoramatický pohled na celé Staré město a moře.
Na seznamu památek, které musíte určitě navštívit, by neměl chybět františkánský klášter z roku 1317, neboť je to jedna z nejkrásnějších klášterních staveb v celém Chorvatsku. Kromě toho je zde také ženský klášter Sv. Kláry, zvonice z 15. stol., jezuitský klášter, barokní kostel, který patří zase k nejkrásnějším v jižní Evropě a mnoho dalších památek.

Toto je ale jen stručný výčet zajímavostí. Ve Starém městě Dubrovníku se nachází mnoho dalších důležitých a zajímavých pamětihodností a proto byste si měli udělat čas a užít si město pořádně. Dovolená v Dubrovníku bude určitě nezapomenutelným zážitkem.

Část chorvatského města Dubrovník
Autor: Reijii
Zařazení: