Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Dubrovník

Chorvatské město Dubrovník v jižní Dalmácii

Opěvovalo ho mnoho básníků a jeden z nich, G. B. Shaw, ho nazval "rájem na zemi": Dubrovník bývá plným právem označován jako "Perla Jadranu".
Malebné město leží na úpatí hory a přitom ho ze tří stran omývá moře. Díky své jedinečné poloze přitahuje město s nezaměnitelnou atmosférou turisty po celý rok. Mohutné hradby a bastiony, středověké klikaté uličky a tichá náměstí – Dubrovník se ukazuje v celé své kráse. Ve večerních hodinách vypadá velká, starobylá metropole na jihu Dalmácie obzvlášť působivě: z restaurací vychází měkké světlo a dodává promenádě přístavního města na útulnosti, jež ve vás vzbudí příjemné pocity.

Přímo před starým přístavem leží ostrov Lokrum. Jedná se o jednu velkou zahradu, jejíž hustá zeleň slibuje po letní procházce městem chládek a klid. Arcivévoda Ferdinand Maxmilián, pozdější mexický císař, si na něm nechal přestavět rozpadlý benediktinský klášter na skromnou letní rezidenci. K oblibě malého, z velké části zalesněného ostrova přispělo i založení botanické zahrady v roce 1960 a malé, slané jezero – tzv. "Mrtvé moře". Starý dubrovnický přístav je rovněž výchozí bod pro překrásný výlet na Elafitské ostrovy: Lopud, Koločep a Šipan.