Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Drvenik

Chorvatská osada Drvenik

Osada Drvenik s přístavem se nachází ve stejnojmenné zátoce na Makarské riviéře, asi 30 km jihovýchodně od letoviska Makarská. Rozkládá se mezi příkrými útesy pohoří Biokovo a pobřežím s nádhernými plážemi. Obec je rozdělena do dvou částí, které jsou umístěny ve dvou zátokách, Donja Vala a Gornja Vala.

Krásné zalesněné zátoky s prameny pitné vody dodávají Drveniku zvláštní kouzlo. Za zábavou můžete vyrazit do sousedního letoviska Gradac. Na pobřeží, které je chráněno svahy Riliče, objevíte řadu zátok a písečných pláží.

Historie Drveniku sahá daleko do minulosti, první zmínka o osídlení pochází ze 13. století. Na kopci Glavica, severně od obce, můžete vidět ruiny věže s opevněním ze 17. století, která byla vybudována proti osmanským Turkům. Gotický kostel sv. Jiří v části byl několikrát přestavován v barokním slohu, jeho nejstarší část pochází pravděpodobně z 15. století. Při jeho stavbě byly použity středověké náhrobní kameny.

V roce 1887 byl kostel rozšířen, protože pomalu rostl počet obyvatel. Nachází se v něm velký mramorový oltář a socha sv. Jiří. Po zemětřesení v roce 1962 se usadili všichni obyvatelé na břehu moře, a v roce 1967 byl postaven nový kostel Panny Marie Karmelské.

Dnes je z místa proslulé turistické letovisko, které se zcela zaměřilo na rozvoj cestovního ruchu. Žije zde asi 480 obyvatel a nabízí k ubytování asi 1600 lůžek v soukromí, apartmánech, vilách a v hotelu. S bohatou gastronomickou nabídkou dalmatských restaurací a krásnými plážemi ve stínu borovic láká stále více turistů, kteří zde chtějí strávit svojí dovolenou.

Je to také důležité dopravní centrum, protože se v části Donja Vala nachází přístaviště pro trajekt, který spojuje ostrovy Hvar a Korčula s pevninou. Trajekt jezdí několikrát denně, a to hlavně v turistické sezóně. Menší jachty mohou zakotvit ve východní části zátoky.

Místo

Drvenik 43° 9' 20.7468" N, 17° 14' 57.8256" E

Komentáře

V Chorvatsku se dá strávit příjemná dovolená na Makarské, ale jsou i klidnější destinace, kde není tolik lidí.
Location