Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Drage, 1. část

Chorvatská vesnička Drage na pobřeží

Malá romantická vesnička Drage je postavena na pobřeží Jaderského moře, mezi pobřežními městy Zadar a Šibenik. Nejbližším větším městem je Biograd na Moru, vzdálený asi 10 km.

Je ideálním místem pro klidnou a odpočinkovou dovolenou s krásnými přírodními plážemi a s pestrým a rozmanitým okolím. Není odtud daleko do zajímavých větších měst, ani do blízkých národních parků či na Vransko jezero.

Návštěvníkům nabízí hezké členité pobřeží, čisté moře a úchvatný pohled na spoustu malých okolních ostrůvků. Příroda tady stvořila krásné pláže a moře je díky mírnému proudu skutečně průzračné.

I díky přírodním krásám je vesnička poklidná a tichá. Malý přístav je ve večerních hodinách pravou oázou klidu. Tady budou na správné adrese všichni turisté, kteří si chtějí odpočinout, nabrat síly a nepotřebují ke své radosti žádné diskotéky a hlučné bary.

Vesnička Drage je rozdělena na tradiční prapůvodní jádro, které je umístěné hned u pobřežní silnice, a kde je i malý přístav, a na novější část, kde stojí nové budovy. Obzvláště to staré centrum obce rozhodně stojí za návštěvu.

Historie

Dějiny obce Drage jsou přímo spojené s historií nedalekých, historicky významných měst, Šibeniku a Zadaru. Celá zdejší oblast byla osídlena již před mnoha a mnoha staletími, o čemž vypovídají nálezy z Ilyrského období, kdy tu byly založeny první osady.

Ve 2. století př.n.l. si zdejší oblast podmanili Římané, kteří tu zanechali své stopy v podobě kulturních památek, které se dochovaly dodnes. S rozpadem Římské říše se oblast stala součástí Byzantské říše a pak se vládci Zadaru a okolních měst pravidelně měnili.

Kolem roku 1000 se zdejší kraj ocitnul v područí Benátek, čímž mu byla zajištěna částečná ochrana. Teprve v 10. a v 11. století se v obou výše zmíněných městech ujali vlády skuteční vládci země, Chorvaté, částečně v unii s Uherskem.

Během této doby se ovšem celá Dalmácie znovu několikrát stala předmětem náporu Benátské republiky. Od roku 1202 se celá oblast dostala pod francouzskou nadvládu a pak pokračovalo obsazování země střídavě benátskými a uhersko-chorvatskými armádami. V roce 1409 byl Zadar a okolní města nakonec prodán Benátkám.

Teprve roku 1797 Benátky padly a tím skončila i benátská nadvláda nad tímto regionem. Od té doby tady vládli Rakušané a v roce 1805 převzala na krátkou dobu nad oblastí vládu Francie.

Již v roce 1813 se ale město Zadar ocitlo opět v područí Rakouska, jehož součástí bylo toto území až do roku 1918. Stalo se dokonce válečným centrem tehdejší Rakousko-uherské monarchie.

Místo

Drage 43° 53' 17.0232" N, 15° 32' 8.2032" E
Location