Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Dovolená v Kvarnerském zálivu

Chorvatský záliv Kvarner

Kvarnerský záliv je opravdu obrovský. Nacházejí se v něm mimo jiné ostrovy Cres, Lošinj, Krk, Rab a Pag. Na severozápadě záliv sousedí s poloostrovem Istrie, na východě s chorvatským pobřežím a na jihu s poloostrovem Ravni Kotari, který již patří k Dalmácii.

Kvarnerský záliv je se svými ostrovy zcela otevřený pro cestovní ruch. Velmi si jej také oblíbili příznivci nudismu, protože stále více pláží, kempů a dokonce i hotelů nejenže toleruje, ale dokonce i vítá kulturu svobodného těla.

Záliv mají rádi hlavně majitelé člunů a lodí, mnoho malých ostrůvků je totiž cílem jejich výletů. Zatímco pobřeží s atraktivními městy jako je Opatija, Rijeka, Senj anebo Zadar láká k procházkám a nákupům, vnitrozemí s jeskyněmi a národními parky nabízí širokou nabídku pro pěší turisty a milovníky přírody.

Mezi městy Opatija a Moscenicka Draga se rozprostírá Opatijská riviéra. Už dlouho je vyhledávaným místem letních i zimních dovolených. Návštěva Opatije je během dovolené v Kvarnerském zálivu "povinná", nejen kvůli cenným pamětihodnostem a pohnuté historii, ale i kvůli atmosféře nejstarších chorvatských lázní.

Lovran je sice malinké městečko, ovšem jeho staré hradby, úzké brány a půvabné kostely vyzařují neuvěřitelné kouzlo.

Budete-li pozorovat turisty na ostrovech Cres a Lošinj, zjistíte, že jsou oba ostrůvky takřka v německém obležení. Ostrovy spojené malým mostem vynikají krásnou, rozmanitou krajinou. Je pochopitelné, proč se na ně plno turistů znovu a znovu vrací.

K jejich oblibě značně přispívá i odlišný charakter obou ostrovů. Zatímco obyvatelé Cresu se živí především zemědělstvím a rybolovem, Lošinj se jednoznačně zaměřuje na vzkvétající cestovní ruch a tradiční výrobu člunů.

Chorvatský záliv Kvarner
Autor: SavičDomen