Jste zde

Domů » Příroda

Další národní parky, 1. část

Národní park Brijuni v Chorvatsku

Národní park Brijuni

Souostroví Brijuni (od roku 1983 národní park Brijuni) se nachází před západním pobřeží Istrie, od pevniny je odděleno Fažanským průlivem. Souostroví je vzdáleno asi 6 km od chorvatského města Pula.

Celková rozloha Brijuni činí přibližně 36 km². K národnímu parku patří ostrovy Veli Brijun (5,6 km²), Mali Brijun (1,2 km²), Vanga (0,18 km²), a dále mnoho malinkých ostrůvků (Sveti Marko, Gaz, Obljak, Supin, Galija, Gruni, Pusti, Vrsar, Jerolim, Kotež) a útesů (Kabula, Crnika und Stine).

Pobřeží je velmi členité, jeho celková délka činí necelých 38 km. Povrch ostrovů je poměrně rovinatý (pokračování Jihoistrijské plošiny), v červené zemině (terra rossa) jsou uloženy zásoby vody.

Díky příznivé geografické poloze a rovinatému terénu panuje na ostrovech velmi příjemné podnebí. Průměrná teplota vzduchu v zimě dosahuje 5,8°C a v létě 22,8°C. Vlhkost vzduchu je poměrně vysoká. Na ostrově jsou zastoupeny typické středomořské stromy a rostliny: jehličnany, vavřín, borovice, olivy, rozmarýn a macchie.

Národní park Kornati

Souostroví Kornati patří k nejpůsobivějším ostrovům v celém Chorvatsku. Díky rozloze 300 km² a téměř 150 ostrovům a útesům se jedná o třetí největší souostroví v Jaderském moři.

Strmé, pusté ostrovy se vyznačují fantastickými názvy, které jim dali osamělí rybáři. Sloužily cizím vládcům jako předmostí pro dobytí pevniny a byly obydleny již v mladší době kamenné. Tu a tam ještě stojí nějaké domečky a vily z doby římské.

Když Zadar v roce 1345 oblehli Benátčané, byly ostrovy na nějaký čas ponechány svému osudu. V roce 1835 je koupili sedláci z Murteru, kteří se na Kornati věnovali rybolovu, a na ostrovech zakládali olivové háje a vinohrady. Kvůli silným větrům se jim ovšem zemědělství moc nedařilo.

Za druhé světové války se na ostrovech ukrývali partyzáni. Dnes si na Kornati můžete pronajmout třeba "Robinsonův domeček", plavat v opuštěných zátokách a objevovat jejich krásy na výletě lodí. Na souostroví se nacházejí dva jachtařské přístavy: Marina zut a ACI - Marina Piskera. Najdete tady i plno restaurací a každý rok přibývají další.

Národní park Krka

Ze všech řek v chorvatské krasové oblasti je Krka určitě nejpůsobivější. Proslavila se vodopády, které vznikly (stejně jako Plitvická jezera) usazením kavernózního vápence. Národní park se rozprostírá na většině území kolem toku této řeky.

Začíná v historickém městě Knin, nedaleko jejího pramene, a pokračuje až do historického města Skradin, kde se řečiště začíná měnit v dlouhou, hlubokou mořskou zátoku. Krka z části protéká hlubokými soutěskami, jež se zařezávají do krasového pohoří, a vytváří tak četná jezera, hlavně mezi dvěma nejkrásnějšími a největšími vodopády (Skradinski buk a Roški slap).

Národní park Mljet

Mljet je ostrov na samém jihu Chorvatska, nachází se západně od nejslavnějšího chorvatského letoviska Dubrovník. Stejnojmenný národní park se rozprostírá na západě tohoto (podle názoru mnoha lidí nejkrásnějšího) ostrova v Jaderském moři.

K národnímu parku patří dvě zátoky: Veliko a Malo jezero. Říká se jim ale jezera, a to nejen kvůli velmi úzkému spojení s otevřeným mořem, ale i pro bohatou a pestrou středomořskou vegetaci.

Národní park Mljet v Chorvatsku

Místo

Národní park Brijuni 44° 54' 32.4792" N, 13° 45' 20.0484" E
Location