Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Dalmácie

Pohled k moři v chorvatské Dalmácii
Autor: Mismisimos

Když začnete přemýšlet kde byste chtěli strávit dovolenou, najdete v Evropě jen stěží oblast, která by byla krásnější a měla bohatší přírodu než Dalmácie. Jaderské moře vytvořilo jedinečnou krajinu, z níž se vyvinul turistický ráj. Pobřeží lemuje spousta malých ostrůvků. Hustý piniový porost pokrývá nádherné pláže, jejichž bílý písek hraničí s průzračně čistým mořem. Heslo Dalmácie zní: Hlava ve stínu, tělo na slunci a nohy ve vodě!
V Dalmácii se snoubí přírodní krásy s mnoho let starou historií. Antika, dávné chorvatské časy, období romantismu a lidové stavitelství: Historie se odráží v malebných dalmatských vesnicích, městech a městských centrech. Návštěvníkům se nabízí plno možností, jak strávit dovolenou a jak se zabavit. Poznáte zde uklidňující ticho i hlučné, veselé noci, jaké je možné zažít jen na jihu.

Existuje spousta příležitostí, jak se zabavit ve volném čase: tenis, výlety na kole, plachtění, potápění, rafting, paragliding, lezení po skalách, jízda na kajaku.
V téměř každém hotelu se nachází krytý nebo venkovní bazén, jenž je většinou naplněn mořskou vodou. K dispozici velmi často bývá sauna, posilovna a masáže. Pro děti bývá u hotelu hřiště a většinou to není daleko ani na minigolf. Půjčovna kol je samozřejmostí téměř všude. Dalmácie je ideální pro aktivní dovolenou i pro pobyt s dětmi. Nejlepší bude, když si v Dalmácii pronajmete domek a užijete si rozmanité prostředí. Pro dalmatské hostitele je typická laskavá, hlučná, avšak dobrosrdečná povaha. Hostům chtějí nabídnout jen to nejlepší, co mají.

Dalmatské pláže jsou čisté a dobře dostupné. Kromě toho na nich funguje spousta kiosků, hospůdek a půjčoven člunů, ve kterých si můžete půjčit i surfařské prkno. Navíc se v každé větší vesnici nachází půjčovna aut, případně motocyklů.
V letních měsících se teplota vzduchu pohybuje mezi 27 a 33°C a teplota vody kolem 25°C.

Pohled na moře v chorvatské Dalmácii