Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Baška Voda

Ostrov Krk - letovisko Baška
Autor: helmsjan

Chorvatské městečko a přístav Baška Voda (asi 1600 obyvatel) se nachází na Makarské riviéře, je vzdálen cca 10 km od města Makarska. Kdysi byla Baška Voda rybářskou a zemědělskou osadou a také centrem obchodu. Dnes je z ní moderní letovisko, které nabízí čisté moře, krásné pláže lemované borovicovými lesy i dobré restaurace.

Kromě slunce a moře, vodních hrátek, příjemných procházek, historických památek a muzeí na vás čekají rovněž atraktivní kulturní akce a spousta zábavy. Velmi zajímavé jsou církevní svátky, především pak průvod na Velký pátek (prochází celým městečkem a měří celkem asi 15 km) a svátek sv. Mikuláše, patrona města (6. prosince). Na Svátek sv. Vavřince (10. srpna) se koná koncert mužských pěveckých sborů z oblasti Makarské riviéry.

Sportovní vyžití pro návštěvníky je velmi bohaté, kromě vodních sportů se například nabízí tenis, fotbal, stolní tenis, házená, minigolf, rybaření nebo horská turistika. Večer se pobavíte v tančírnách, barech a na diskotékách. Navíc se pořádají výlety do atraktivních míst, můžete si udělat procházku do osad Bast a Topici, které leží na úpatí pohoří Biokovo, a ochutnat domácí sýr, šunku a chléb.

Příjemná cesta vede rovněž do osada Promajna a do rybářské vesnice Bratus, kde můžete obdivovat tradiční lidovou architekturu. Na kopci Gradina najdete stopy po bývalé osadě a pozdně antické byzantské pevnosti. Na jižním svahu se dochovala část hradeb, na severním svahu byly objeveny hroby z 2. až 4. století.

Pozdně barokní kostel sv. Vavřince byl s největší pravděpodobností postaven na pozůstatcích antického zdiva. Na počátku 20. století byl postaven farní kostel sv. Mikuláše. Později k němu přibyly zvonice s farou. Kostelní okna jsou dílem Josipa Botteri-Diniho. Křížovou cestu namaloval Josip Biffel v roce 1989.

Okolní krajina letoviska Baška
Autor: helmsjan